Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ainbusk-Josefin Nilsson är död

Artisten Josefin Nilsson, känd från Ainbusk är död, bekräftar Länsteatern på Gotland för TT.
"Josefin Nilsson, en av de modigaste, vackraste och mest sårbara artisterna har lämnat oss", skriver teaterchefen Thomas Sundström på Facebook.
Vi har samlat klipp och bilder från hennes karriär som sångerska, musikalartist och skådespelare.

"Hon somnade idag in i sitt hem. Familjen är samlad och vi på teatern har nåtts av det ofattbara budet", skriver Thomas Sundström, teaterchef för Länsteatern Gotland i ett uttalande på Facebook.

Ainbusk Singers bildades av systrarna Marie och Josefin Nilsson 1983. Deras senaste studioalbum kom 2008 och var en ny version av samlingsskivan "En samling" från 2003.

Josefin Nilsson medverkade i föreställningen "Systrarna Sisters" som sattes upp på Länsteatern på Gotland förra våren och som skulle ha spelats i Stockholm i höst.

"Vi kommer att minnas Josefin för ett artistliv som innehåller mer än vad de flesta hinner med som lever betydligt längre. Shower, filmer och nu senast en brännande aktuell berättelse om livslust, livskriser och brännande skärpa tillsammans med sin syster Marie i 'Systrarna Sisters'", skriver Sundström.

Många minns henne dessutom från filmen "Adam & Eva" som kom 1997, där Nilsson spelade en av huvudrollerna mot Björn Kjellman. 2000 sågs hon i komedin "Det blir aldrig som man tänkt sig" där hon spelade huvudrollen Sophia. Båda filmerna regisserades av Måns Herngren och Hannes Holm. "Adam & Eva" nominerades till sex priser på Guldbaggegalan och tog hem en, som gick till Tintin Anderzon i kategorin för bästa kvinnliga huvudroll.

Hon tilldelades Ulla Billquist-stipendiet 1992 och Gotlands kommuns kulturpris 2003.|

2005 tävlade hon i Melodifestivalen med bidraget "Med hjärtats egna ord". Hon gick vidare till Andra chansen där hon slutade på tredje plats. Bidraget skrevs av Jonas Isaksson, Tommy Lydell och Lotta Ahlin.

Josefin Nilsson blev 46 år gammal.

Nyheten rapporterades först av P4 Gotland.