Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Aino Trosell på biblioteksturné

Författaren Aino Trosell är ute på en biblioteksturné för att prata om sin nya bok "Varning för vilt" där en av berättelserna just nu går som följetong i Mittmedias söndagseditioner. Under måndagen var hon i Östersund där hon signerade böcker på dagen och pratade på biblioteket på kvällen.

Annons

PREMIUM: Läs Aino Trosells specialskrivna vintersaga

I söndags var det premiär för turnén på biblioteket i Åre. Dit kom endast tre personer. Något Aino Trosell ser som både bra och dåligt.

– Marknadsföringen var bra, men de som var i Åre var mer intresserade av after ski, inte att gå till biblioteket. Jag är inte så känd heller, jag är inte Björn Ranelid. Men de tre som kom var väldigt intresserade och vi hade ett bra samtal. Jag ser det som en riktigt bra generalrepetition för den fortsatta turnén.

Aino Trosell uppmanade de tre åhörarna att ge henne feedback och säga uppriktigt vad som fungerade och inte under författarsamtalet.

– De tyckte att jag pratade för fort. Det är jag medveten om att jag kan göra. I fortsättningen ska jag tänka mig som en två meter lång man med mustasch, som har pondus och pratar i basen. Det brukar fungera för att jag ska prata långsammare, säger Aino Trosell och skrattar.

Nya boken "Varning för vilt" innehåller tio berättelser, där en av dem, med samma titel som boken, just nu går som följetong hos Mittmedia, i e-tidningen och på webben. Huvudpersonen Siv Dahlin är en återkommande karaktär i Aino Trosells böcker sedan 2000 då "Om hjärtat ännu slår" kom ut.

– Andra påstår att hon är lik mig, men det kan jag inte riktigt hålla med om. Men jag är i alla fall lika obemärkt som Siv Dahlin. Hon är lite som mönstret i tapeten. Jag gillar att ingen känner igen mig, det är bekvämt för då kan jag tjuvlyssna och iaktta.

– De första 20 åren som författare hatade jag att visa upp mig. Men det hör till författarskapet att synas som person. I dag har jag gjort så många framträdanden att jag känner mig säker, men jag kan fortfarande bli nervös.

I dag kommer turnén till Sundsvall, där Aino Trosell först ska prata för eleverna på Västermalmsskolan. På kvällen kommer hon till Kulturmagasinet.

– På Västermalmsskolan ska jag berätta om mitt liv och hur det var när jag var ung och om språkets betydelse. Jag ska även berätta för eleverna att de är geniala och att de ska göra något gott av det. Slösa inte bort livet!