Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Åk skridskor på Baldershovs löparbanor

Det finns 30 kommunala isbanor i Sundsvall. Den senaste ligger på Baldershovs IP där en spolad rundbana nu är öppen för allmän åkning.

Baldershovs IP är mest känt som friidrottsarena och fotbollsplan men det är ändring på gång. I alla fall på prov under kommande vinter. Det var vid ett besök i Hudiksvall som Ove Näslund, arbetsledare vid idrottsavdelningen på Sundsvalls Kommun, fick idén att spola upp arenans löparbanor till en rundbana.

– Vi åkte förbi Glysisvallen i Hudiksvall och såg massor av folk som åkte runt i vårsolen. Det såg jättetrevligt ut. Arenorna är ganska lika så i år testar vi på Baldershov om det finns intresse för åkning även här.

När kylan kom i december förra året spolades löparbanorna första gången och nu har isen blivit tillräckligt tjock och stark för att åka på.

– Det har kommit så mycket snö sista veckan så nu har vi lånat traktor och skrapa från Gärdearenan för att få is att åka på.

Tanken är att arenan ska vara öppen för alla som är intresserade, i första hand för allmän åkning utan klubba och boll. Sittplatser och en grill finns för de som vill stanna lite längre. Nu hoppas Ove Näslund på många åkare.

– Det blir inte en konkurrent till isarna i Gärde utan jag ser det mer som ett alternativ för barnfamiljer och andra boende i närområdet. Vi har spolat upp nästan alla löparbanor så det finns plats för både nybörjare och mer vana åkare.

Rundbanorna på idrottsplatsen sträcker sig 400 m runt i cirkel så vill man motionera finns alla möjligheter. Efterhand som traktorn röjer bort snön på banorna syns redan skridskospår i isen.

– Det har varit åkare här och provat på under långhelgerna så jag tror att det kommer bli bra, säger Ove Näslund och ler nöjt i kylan.