Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Akademi i Torpshammar

Herrgårdsakademin har sett dagens ljus i Torpshammar.

– Vi är redan igång med utbildning av musiker, under ledning av en professor i musik från Uppsala, berättar P O Jönis, Torpshammars herrgård.

Att det blivit en akademi i Torpshammar är fränstabon Pelle Berglunds förtjänst, berättar P O Jönis.

– Han hade planer på att köpa Hussborg och ha den som en kursgård, men som inte blev av, säger P O Jönis

Idén hamnade istället i Torpshammar och för entreprenören P O Jönis är det en kort sträcka mellan ord och handling.

Nu kan han och Jennie Särlefalk som driver herrgården i Torpshammar hänga upp intyget på väggen om att man har godkänts och fått ett varumärke för sin akademi.

För Torpshammars herrgård kommer akademin att bli ytterligare att steg mot att erbjuda mer för gäster.

– Varför inte ta hit Bill Clinton som föreläsare. Det kostar pengar men vi har 33 rum där vi kan härbärgera gäster, säger P O Jönis med ett leende och lutar sig fram i skinnsoffan i herrgårdens hall.

Han menar att det finns hur mycket idéer som helst att spinna på.

– Vi behöver någonting här under januari, februari och mars och några sommarmånader. Andra tider på året är det full fart. Nu har vi fått hit en kurs i musik som leds av Ulf Johansson Werre, professor i musik vid Uppsala universitet. den kursen avslutar vi med en musikstund ikväll, torsdag, fortsätter P O Jönis.

På andra håll i landet, som Tällberg i Dalarna har satt avtryck på världskartan med den miljökonferens som arrangeras.

– Varför ska man inte kunna sätta Torpshammar på världskartan med något annat. Att Torpshammar blir lika exklusivt i något annat ämne.

Ett område som redan nu lockar till gäster till Torpshammar är älgjakten på hösten.

– Det skulle man kunna utveckla ännu mer med föreläsare. men vad vi än kommer att locka med så ska det vara kvalitet, både på boende mat och aktiviteter, säger P O Jönis.

En tradition har redan hamnat i Torpshammar. Det är den årliga sammankomsten av durspelar.

– Ett möte för några år sedan har växt och blivit till en årlig samling. Här kontaktar durspelarna varandra och bokar in sig här i slutet av augusti, slutar P O Jönis, Torpshammars herrgårdsakademi.