Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Akademiebråket: Endast en har uteslutits ur Svenska Akademien - på 1700-talet

Inget är nytt under solen. Svenska Akademien hade sina konflikter även på 1700-talet, påpekar Bertil Lindström. Den ende som någonsin uteslutits var Gustaf Mauritz Armfelt 1794.

Den unge Gustaf IV Adolfs förmyndare hade också sin ”kulturprofil”, nämligen Gustaf Adolf Reuterholm. I praktiken var det Reuterholm som lyckades få Gustaf Mauritz Armfelt dömd (i sin frånvaro) till döden 1794. När kungen blev myndig återupprättades Armfelt.

Under år 1794 uteslöt Akademien Armfelt. När han hade återupprättats invaldes han på nytt i akademien år 1799.

Med det här skeendet hann Armfelt inneha två stolar i akademien, nämligen först stol nummer 14 och senare stol nummer 17. Som undersåte i Storfurstendömet Finland måste han år 1811 lämna stol nummer 17.

"Uteslutning är ett mycket våldsamt ingrepp som bara har skett en gång, på 1700-talet.

Armfelt hade en kärleksrelation till hovfröken Magdalena Rudenschöld. Reuterholm hävdade att hovfröken hade deltagit i den konspiration, som ledde fram till dödsdomen mot Armfelt. Anklagelsen ledde till att Rudenschöld dömdes till två års spinnhus (kvinnofängelse). Innan hon fördes till spinnhuset, måste hon schavottera offentligt. Schavottering kan väl närmast ses som en förnedringsceremoni.

Ovanstående är en komplettering till den berättelse som nuvarande ledamoten av akademien, Sture Allén, nyligen har lämnat. I frågan om eventuell uteslutning av Katarina Frostenson sa han att uteslutning är "ett mycket våldsamt ingrepp" som bara har skett en gång, på 1700-talet.

Bertil Lindström