Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Akademien skärper jävsregler – ”berörd ledamot ska självmant lämna rummet”

Svenska Akademien skärper sina jävsregler. Akademien ska från och med nu använda samma jävsregler som Vetenskapsrådet.

Det är inte första gången Akademien skärper jävsreglerna. Senaste gången var på initiativ från förre ständige sekreteraren Peter Englund.

Fram till nu har jäv hanterats så att berörd ledamot inte deltar i det aktuella beslutet, vilket också förs in i protokollet, men nu har Akademien beslutat att använda samma jävsregler som Vetenskapsrådet.

"Detta betyder i korthet: föreligger jäv skall detta liksom tidigare anmälas, men dessutom skall berörd ledamot självmant lämna rummet under diskussionen och komma tillbaka först när beslut är fattat. Detta gäller vid alla sorters jäv, inklusive delikatessjäv", skriver Akademiens ständiga sekreterare Sara Danius i ett mejl till TT.

Delikatessjäv är den mest opreciserade formen av jäv och kan till exempel tillämpas på situationer där det kan finnas personliga eller ekonomiska relationer mellan parterna.

I ett inlägg på sin blogg skriver Danius även att den oberoende utredning som inletts av en advokatbyrå beräknas ta åtminstone tre månader och att Akademien inte tänker uttala sig om den under tiden.

Utredningen gäller ledamöternas relation till den så kallade "kulturprofilen", som har nära band till Akademien. I spåren av granskningen av Akademiens kopplingar till "kulturprofilen" har gruppens hantering av jävsituationer i allmänhet, och pengautbetalningarna till den utpekade mannens verksamhet i synnerhet, fått hård kritik.

18 kvinnor har i Dagens Nyheter vittnat om hur de har utsatts för sexuella trakasserier och övergrepp av mannen. Under Akademiens första möte efter publiceringen framkom att även akademiledamöter och deras anhöriga utsatts för "oönskad intimitet eller opassande behandling" från mannen och Akademien fattade under mötet beslut att klippa alla band med honom.

Utredningen ska bland annat granska om mannen har haft något inflytande, direkt eller indirekt, på Akademiens utdelning av priser, stipendier och finansiering.

Fakta: Fallet kulturprofilen

18 kvinnor har i Dagens Nyheter vittnat om hur de utsatts för sexuella trakasserier och övergrepp av en man med nära band till Svenska Akademien.

Akademien har beslutat att klippa alla band med mannen, den så kallade kulturprofilen. Beslutet motiverades dels av DN:s granskning men också av uppgifter om att ledamöter, ledamöters döttrar, hustrur och personal vid Akademiens kansli "utsatts för oönskad intimitet" av honom. Även det ekonomiska stödet till hans verksamhet har upphört.

Den ständiga sekreteraren Sara Danius har anlitat en advokatbyrå som ska utreda ledamöternas relation till profilen. Utredningen väntas bli klar om ett par månader.

i veckan beslutade Akademien att skärpa sina regler kring jäv.

Kulturprofilens verksamhet nekas efter DN:s granskning fortsatt stöd av Stockholms stad. Även Statens konstråd, Musikverket och Stockholms läns landsting ska se över sin bidragsgivning.