Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Akademiledamöter kritiserar anonyma bevis – ”Att utesluta en ledamot vore ett unikt tilltag”

Åtta ledamöter i Svenska Akademien är kritiska till att bevis om Nobelläckor hålls anonyma i den egna advokatutredningen.

I ett öppet brev som publiceras i SvD skriver de att skälen att utesluta en ledamot med nära kopplingar till den så kallade kulturprofilen inte är starka nog.

Utredningen, som har genomförts av en advokatbyrå på Svenska Akademiens uppdrag, och det sätt som man har agerat utifrån samma utredning har resulterat i att tre ledamöter under fredagen valde att lämna arbetet i kulturinstitutionen.

Undertecknarna av brevet kritiserar bland annat att bevisen - i form av vittnesmål - för att det "systematiskt och långvarigt" ska ha förekommit läckor om Nobelpristagare har anonymiserats i advokatutredningen.

"Det betyder att Akademien som både beställt och bekostat utredningen och därmed 'äger' den inte tillåtits veta på vilka precisa grunder anklagelsen (mot ledamoten) vilar", skriver man och fortsätter:

"Det är för oss en djupt rättsosäker grundval för vilken anklagelse som helst, men i synnerhet en anklagelse med uteslutning ur Akademien som rekommenderad påföljd", skriver man.

Att utesluta en ledamot vore ett unikt tilltag.

I advokatutredningen finns det även ett underlag för anklagelser om jäv, men de åtta undertecknarna anser att inte heller de anklagelserna är tillräckliga för en uteslutning.

Att utesluta en ledamot vore ett unikt tilltag, som historiskt bara tillämpats en gång tidigare i Svenska Akademiens historia på 1700-talet, skriver de åtta.

TT har sökt flera av de undertecknande ledamöterna.

LÄS MER: Kommentar " Marken gungar under Svenska Akademien".

En anmälan om brott med kopplingar till Svenska Akademien har kommit in till polisen.

Polisen berättar inte vem som gjort anmälan, vilken brottsrubricering det handlar om eller om det finns någon misstänkt, rapporterar SvD.

- Själva ärendet ligger under bearbetning och man kommer att titta vidare på det på måndag. Det är vad jag kan berätta i nuläget, säger Fredrik Fallström vid polisen i Stockholm till tidningen.

Akademien har nu fattat beslut om att inte anmäla.

I går berättade Svenska Akademiens ständiga sekreterare Sara Danius i SvD att den advokatutredning som Akademien tillsatt har rekommenderat en polisanmälan mot den så kallade kulturprofilens affärsverksamhet.

Trots det vill en majoritet av ledamöterna inte anmäla.

- Akademien har nu fattat beslut om att inte anmäla. Samtidigt är det så att vem som helst _ en ledamot eller en privatperson _ har rätt att polisanmäla och i viss mån också skyldighet att göra det om man misstänker att brott har begåtts, sade hon till SvD.

Jag skulle bli mycket förvånad om polis och åklagare inte tar upp det här.

Advokatutredningen är fortfarande belagd med sekretess, men enligt SvD slår den fast att Akademien har gett ekonomiskt stöd till kulturprofilens affärsverksamhet, trots att han kan misstänkas ha bedrivit verksamheten i strid med skattelagstiftning och bokföringslag och kommunala regler för utskänkning.

- Jag skulle bli mycket förvånad om polis och åklagare inte tar upp det här, eftersom det faller under allmänt åtal, sade Advokatsamfundets tidigare ordförande Bengt Ivarsson till TT i går.

Enligt utredningen finns det även skäl att misstänka att sekretessregler brutits vid ett flertal tillfällen, bland annat i samband med Nobelprisöverläggningar.

(TT)

Fakta: Akademiens kris - detta har hänt

I november 2017 vittnar 18 kvinnor i Dagens Nyheter om hur de utsatts för sexuella trakasserier och övergrepp av en man med nära band till Svenska Akademien.

Akademien beslutar att klippa alla band med den så kallade kulturprofilen. Även det ekonomiska stödet till hans verksamhet upphör.

I december 2017 inleder åklagare en förundersökning mot kulturprofilen. Fyra av anmälningarna ska gälla våldtäkt. Kulturprofilen nekar till brott.

I mars 2018 läggs delar av förundersökningen ned.

Advokatbyrån Hammarskiöld & Co får under hösten i uppdrag att utreda mannens kopplingar till ledamöterna.

När advokatutredningen presenterats för Akademins ledamöter under våren uppstår en djup spricka. Den 6 april meddelar tre ledamöter _ Peter Englund, Kjell Espmark och Klas Östergren _ att de lämnar Svenska Akademien.

Senare uppger ledamoten Sara Stridsberg att även hon funderar över sin framtid i Akademien.