Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Åke är en veteran bakom trummorna

Åke Åslund i Njurunda har en lång musikkarriär som få medelpadingar kan mäta sig med. Att han fyller 80 år betyder dock inte att den mångsidige trummisen har slutat med musiken.

Åke Åslund har alltid varit Njurundabygden trogen. Han föddes i Stockvik. Åkes farfar byggde ett hus på Vallen och det var en trygg uppväxt i brukssamhället. Som de flesta andra så arbetade Åkes pappa på fabriken. Hans mamma var hemmafru.

Redan tidigt dominerades Åke Åslunds fritid av musik. Åkes morfar "Lill-John" Olsson spelade dragspel med Calle Jularbo och var med i tidiga provsändningar för TV och radio. Åke hade inga syskon men sökte sig till likasinnade kompisar.

– Pappa spelade trummor och det var naturligt för mig att följa i hans fotspår. Vi var flera grannpojkar och släktingar som började spela tillsammans, berättar Åke.

Redan 1950, när Åke var 15 år, bildades Anders Moberg kvintett av Åke och hans kompisar. Blivande frisören, grannen och medmusikanten Göte Eriksson började samtidigt.

Åke gick sex år i skolan i Vapelnäs och det sjunde och sista året i Svartvik. 1948 började han jobba extra som springschas hos Engströms Ica-butik i Kvissleby. Det var trampcykel på sommaren och förlängd spark på vintern. 1950 fick han jobb på Stockviksfabriken och senare Winbergs verkstäder.

Musiken tog allt mer tid och 1953 bildade Åke sitt eget band, Åke Åslunds kvintett. Senare slogs orkestern ihop med kompisen Roffe Bruns sextett. Han lärde känna Erik Gröning som han fortfarande spelar med.

Lärkfors-Lind orkestern bildades ytterligare några år senare. Då hade Åke och hans kompisar spelningar fem gånger i veckan.

– Det blev väldigt mycket spelningar under resten av 50-talet. Vi spelade jazzmusik på danser runt om i södra och mellersta Norrland.

e gjorde lumpen på LV5 i Sundsvall 1955. Även där blev det mycket musik.

Han träffade sin blivande fru Ulla 1959 och de gifte sig i Njurunda kyrka 1961. Döttrarna Ylva och Karin föddes 1961 respektive 1966. Ulla arbetade hos urmakare Dahlqvist i Kvissleby. Paret förblev Njurunda troget och bodde först i Bredsand och Nolby innan de 1997 blev fast bosatta vid sin nuvarande adress, Uddarna i sydöstra Njurunda. Där vid sjön Mingens östra strand bröt Ullas farfar mark en gång.

– Här stortrivs jag verkligen. Här kan man ladda batterierna och få lugn och ro när det behövs, konstaterar Åke.

Under 60- och 70-talen fortsatte han att vara så nära proffsmusiker man kan komma. Han var med i flera orkestrar och gjorde många festvåningsjobb.

Ofta kom turnerande sångsolister till Sundsvall. Bland rikskända artister som han kompade kan nämnas Sonja Stjernquist, Lasse Lönndahl, Britta Borg och Nora Brockstedt.

Officiellt var Åke anställd vid Sundsvalls verkstäder. Där slutade han 1997.

Om vi ska göra en lång historia lite kortare så blev det 25 år bakom trummorna hos Elis Ågrens Sundsvallsrevy och Rune Göranssons revy i Härnösand. Det kompletterades med 20 år hos Sundsvallsrevyn i paret Grebenös regi. Få människor har således upplevt så många föreställningar av länets då ledande lokalrevyer som Åke.

Det är svårt att hitta en mogen musiker från Medelpad som inte någon gång har stött på eller spelat tillsammans med Åke Åslund. Åke har verkligen spelat med alla.

Och han fortsätter att spela. PRO-orkestern och Ädelstenarna är två av de orkestrar som behöver Åkes trumslagarkonst.