Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Åke Johansson (V): Färre lägenheter och högre hyror i Sundsvall – resultatet av M-KD-SD-budget

Hyrorna i nybyggen kommer att höjas och planerade nybyggen ställs in. Det är ett av resultaten av den budget som Moderaterna, Kristdemokraterna och SD drivit igenom i riksdagen.

Kön efter bostäder i Sundsvall är lång. Många söker billigare lägenheter än de bostadsrätter för två-sex miljoner kronor som marknaden annars erbjuder.

Investeringsstödet är viktigt för de ungdomar, barnfamiljer och äldre som sett fram emot att kunna hyra en bostad till en hyra som hushållet klarar av.

M, KD och SD rycker nu undan mattan för dem och för de bostadsbolag som vill bygga hyreslägenheter. Bostadsbolaget Magnolia planerar bygga 700 lägenheter på Norra Kajen. De uttrycker nu oro över det indragna stödet (se ST:s artikel "Indragna bidrag slår hårt mot 900 nya bostäder i Sundsvall") liksom Mitthem som planerar att bygga i Njurunda och Bosvedjan. Det kommer att bli färre lägenheter och hyrorna höjs.

Investeringsstödet går idag till hyres- och studentbostäder med många mindre lägenheter och med låg energiförbrukning. Mitthem har med hjälp av detta de senaste åren kunna bygga många hyreslägenheter i Sundsvall och hyrorna har kunnat hållas nere.

I tidningen Dagens Samhälle protesterar representanter för flera bostadsföretag mot beslutet och kräver en längre omställningsperiod än 14 dagar för en omfattande förändring av villkoren för att bygga bostäder.

Det handlar om kostnadsökningar på mellan 10 och 25 procent för bostadsbolagen och hyreshöjningar på 1000–2000 kronor mer per månad.

M, KD och SD visar vad de går för. Budgeten är som en julklapp till de rika som bland annat tjänar tusentals kronor på skattesänkningar som hyresgäster nu ska vara med att betala.

Åke Johansson, Vänsterpartiet

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel