Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Åke och Helena lämnades med miljonskulder – så skyddar du dig mot bedragare

Åke och Helena Eriksson i Matfors har hamnat i en sann mardrömssituation. Skuldberget växer och de har ingen kontroll över situationen.
De är långt ifrån ensamma om att bli utsatta för bedrägeri av olika slag, men vad kan man som privatperson göra för att skydda sig?

Familjen Eriksson från Matfors kämpar för att få rättelse. Deras process har precis inletts och det finns många frågetecken kring vad som hänt med deras tillgångar. Ärendet polisanmäldes förra veckan och de har även varit i kontakt med en jurist på Kronofogdemyndigheten.

Läs mer här:

För Plus-kunder: Någon har kapat deras konton – nu vill Kronofogden ta Matforsfamiljens hus

Rent generellt om man råkar ut för en bluffaktura ska man bestrida den genom att stryka över den med ett streck och skriva "Bestrider betalningsansvar - ej beställt". Returnera fakturan i ett förslagsvis rekommenderat brev och spara en kopia. Därefter bör man alltid göra en polisanmälan.

Eventuella påminnelser eller inkassobrev bestrids på samma sätt. Motivera varför du bestrider och skicka med kopia på tidigare bestridande. Om det kommer ett betalningskrav från Kronofogden ska det bestridas omgående för att undvika att skulden blir fastställd.

Företaget kan i det här läget välja att driva ärendet vidare till tingsrätten, men de måste då kunna bevisa att ni ingått ett avtal. Oseriösa företagen brukar undvika en sådan prövning.

Viktigt att veta är att Kronofogden aldrig går vidare till indrivning innan det finns ett beslut efter en ansökan betalningsföreläggande eller av en domstol.

Under vissa förutsättningar kan Kronofogden ta bort registrerade uppgifter om de avser en bluffaktura.

Mer information om hur du begär rättelse och vad som kan vara skäl för att få en uppgift rättad hittar du här.

FLER NYHETER:

Stor polisinsats när mc-gäng festade i Gnarp

För Plus-kunder: Någon har kapat deras konton – nu vill Kronofogden ta Matforsfamiljens hus

Så kan du spara tusenlappar på elavtalet

För Plus-kunder: Lista: Så mycket tjänar spelarna och tränarna i Timrå IK

■ ■ Ladda ner vår app till Iphone eller Android – få senaste nytt direkt i mobilen.