Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Åker stadsbuss med hjärtat i halsgropen – ställ krav på bälten vid nästa upphandling

I ST 8/11 kan man läsa om bussförare som uttalar sig om att "Man kör med hjärtat i halsgropen" och uppmanar passagerare att använda reflex så de blir synliga.

Det köper jag utan protest. Men sedan då? När jag sitter där på bussen. Då är det jag som åker med hjärtat i halsgropen. Framför allt vintertid, men även då det är snöfritt. För vad jag saknar i stadsbussarna är säkerhetsbälten.

Jag åker varje dag med linje 1 och när jag en dag var på väg hem fick bussen efter Skönsbergs centrum tvärbromsa för att det sprang en katt över vägen. Själv for jag fram och slog mig mot stolen framför mig, höger axel. Förra vintern for man ibland som en spottloska i bussen, på grund av halkan på vissa ställen och tvära inbromsningar.

Påtalade detta till kommun, och fick svar att det inte finns krav på bälten i stadstrafik om bussen är spärrad att ej gå fortare än 70 kilometer i timmen.

Det är många gånger stående i stadsbussarna vissa tider, och vad händer om det smäller? Nu får man väl bara köra 50 kilometer i timmen i tätbebyggt område, men även det är en hög fart och kan ställa till det med ordentliga skador vid olycka.

Busschauffören är ju bältad och måste så vara, vad jag förstår, men inte passagerarna. Så vid nästa upphandling vore det inte fel att ställa krav på bälten, även om lagen säger någonting annat. Bättre att förebygga.

Situation Sundsvall

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Läs också: [+] Osynliga resenärer ett stort bekymmer för busschaufförerna: "En form av arbetsmiljöproblem"

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel