Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Åkerlund sorterar videohyllan

Madonna på strippklubb, Gessle på cirkus, Bono på stranden och Robbie i poolen. Jonas Åkerlund har valt det bästa ur sin tjugoåriga musikvideoproduktion till utställningen "A Jonas Åkerlund experience" på Dansmuseet.


En ruffig kvart får representera Jonas Åkerlunds första långfilm "Spun", ett sammanträdesrum alla hans reklamjobb,

en cirkusmanege anspelar på regiuppdragen för Cirkus Cirkör.

Utställningen är uppbyggd kring olika scenografier som bildar bakgrund till videoskärmarna där filmsekvenserna väller fram. De olika miljöerna ska belysa bredden i hans produktion.

Ett rum är vigt åt Madonna, den artist som Jonas Åkerlund samarbetat mest med. Här visas sekvenser ur ett urval musikvideor varvade med snuttar ur hans dokumentärfilm "I´m gonna tell you a secret" med och om Madonna. Filmen hade nyligen premiär i USA och blir snart biofilm England.

- Den kommer att komma till Sverige, men jag kan inte säga när eller i vilken form. Det är ett enormt lapptäcke med distributionsavtal när man gör en oberoende dokumentärfilm, säger Jonas Åkerlund.

För drygt 20 år sedan gjorde reklamfilmaren Jonas Åkerlund sin första musikvideo till Candlemass "Bewitched", tätt följd av en produktion för Lena Philipsson. Då hade han inte en tanke på att det han sysslade med som tids nog skulle ställas ut på museum.

- Jag har alltid varit skeptisk när någon sagt att mina musikvideor är konst. Jag är ju ett gränsfall som kränger produkter också. I en sådan här form hoppar det ut och passar nog också på ett museum. I dag är jag nog lite mer splittrad till om det jag gör är konst eller inte, säger han.

På grund av sin skepsis tackade Jonas Åkerlund först nej när Dansmuseet ville göra utställningen. Han ville göra något helt nytt i stället för att se tillbaka.

- Jag gjorde en helt ny grej till konstbiennalen i Seoul och just nu har jag en annan på gång i konsthallen i Frankfurt, säger han.

Videosnuttar med Ozzy Osborne, Christina Aguilera och Iggy Pop flimrar förbi på tv-skärmen bakom ryggen på Jonas Åkerlund. Samtidigt på en annan skjuter tonåringarna i långfilmen "Spun" in heroin i armvecken. Och sitter inte Paul McCartney vid ratten i exakt samma bil som Nina i Cardigans rattade i "My favourite game" alldeles nyss?

- Det jag visar här är inte nödvändigtvis mina favoriter. Jag har också valt produktioner som har varit som vägskäl för mig, som verkligen gjort stor skillnad för utvecklingen av min kreativitet.

I flera år sade Jonas Åkerlund exempelvis nej till Christina Aguilera därför att hon representerade en musikgenre han inte var intresserad av.

- Så öppnade jag mitt sinne, sade ja, och blev otroligt positivt överraskad av att man faktiskt kan göra djävligt bra grejer med den här typen av artister.

Jonas Åkerlund hoppas att det i första hand är hans kreativa förmåga alla världsartister är ute efter när de köar för att han ska regissera filmerna till deras singlar.

- Sedan har jag en lyhördhet gentemot kund, efter mina år med reklam. Att veta hur man möter en kund och ha det språket och förståelsen är jäkligt bra när man jobbar i musikvärlden.

Skräckscenariot för Jonas Åkerlund är att göra film som bara passerar tittaren.

- Saker som inte berör är slöseri med tid, vilka känslor eller frågor de väcker spelar mindre roll. Sedan om jag får folk att skratta, tänka, vakna, bli arga eller underhållna är egentligen egalt.

När Jonas Åkerlund verkligen chockat sina tittare, tunnelbanemordet i en Per Gessle-video är ett exempel, har det aldrig varit medvetet.

- Chock är en av de få känslor som inte går att planera. Det är något som händer om det händer, säger han.

I dagarna levererar Jonas Åkerlund två musikvideor som blir de första han gjort på över två år (den tid det har tagit att göra Madonna-filmen). Det gäller Rolling Stones singel "Rain fall down" och Rammsteins "Man gegen man".

- Det var skitkul att göra musikvideo igen, mycket roligare än jag trodde, säger han.

En tredje långfilm är Jonas Åkerlunds absolut första prioritet. Han är tillfrågad om åtta olika filmmanuskript, vilket av dem det blir är ännu inte bestämt.

"A Jonas Åkerlund experience" pågår mellan den 11 november och den 26 mars. (PM)


Jonas Åkerlund

Född: 1966

Musikaliskt genombrott: 1983 som trummis i gruppen Bathory

Första musikvideon: 1988, Candlemass, "Be witched".

Internationellt genombrott: 1998, Madonna, "Ray of light".

Artister han jobbat med i urval: Roxette, Moby, Madonna Cardigans, Metallica, Iggy Pop, Smashing Pumpkins, U2, Ozzy Osbourne, Christina Aguilera, Lenny Kravitz, Robbie Williams, Rolling Stones och Rammstein.

Aktuell med: retrospektiva utställningen "A Jonas Åkerlund experience" på Dansmuseet i Stockholm.

Dokumentärfilmen "I´m gonna tell you a secret" med och om Madonna.

Musikvideor med Rolling Stones och Rammstein. (PM)