Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Åklagare yrkar på långa straff i rättegång om människorov: "Alla fem har varit delaktiga"

Tingssalen var nästan fullsatt när rättegången om människorov avslutades på fredagen.
Åklagaren yrkade på långa fängelsestraff – för alla fem åtalade.
– Jag anser att alla har varit delaktiga, säger Catharina Kjelsson.

Annons

Det var natten till den 2 september som två män, i två omgångar, rövades bort från Skönsberg till stranden i Petersvik. Där misshandlades och hotades de – och ska ha fruktat för sina liv.

Bland annat fick en av männen BB inristat på skinkorna.

Upprinnelsen ska ha varit ett bråk mellan två grupperingar.

Fem män har suttit frihetsberövade sedan september, misstänkta för människorov, grov misshandel och grovt olaga hot. Alla nekar till anklagelserna.

Rättegången mot männen inleddes i måndags – under säkerhetspådrag.

Läs också: Skröt på Facebook om vad de gjort – kallade sig maffiabröder

En av de målsägande har mått så dåligt efter händelsen att han inte klarade av att berätta sin historia i tingsrätten. Han skulle ha hörts i måndags, men det fanns inte tid för det.

– Han har varit fruktansvärt rädd och stålsatte sig för måndagen, men när han aldrig hann höras då sa han att han inte orkade gå dit en gång till, säger Catharina Kjelsson.

Men han hämtades ändå in under tisdagen.

– Han var helt knäckt. Han satt med kepsen nerdragen och svarade inga kommentarer på allt. Det gjorde han inte för att han inte vill delta, utan för att han mår så dåligt.

Under sin slutplädering på fredagen yrkade Catharina Kjelsson på långa fängelsestraff – på upp till sju år.

– Det är helt uteslutet med annan påföljd än fängelse, säger hon.

Två av de fem männen har beskrivits som mindre delaktiga i händelserna. Även de anser Kjelsson ska ha långa fängelsestraff.

– Jag anser att alla har varit delaktiga. Det är inte fråga om något likgiltighetsuppsåt, utan de har haft uppsikt att skada och hota.

Det anser inte försvarsadvokaterna.

– Det finns anledning att anta att männen i det andra gänget har snackat ihop sig om sina historier. Åtalet bygger bara på målsägandenas muntliga berättelser, och det anser åklagaren räcker för sex-sju års fängelse, säger Bertil Dahlström, som företräder en av männen.

– Denna händelse föranleddes av en stor konflikt, så de inblandade kan ha skäl att tona ner sin egen del i det hela, säger advokaten Anna Dasler om målsägandena.

Hon fortsätter:

– Deras tillförlitlighet är lägre än i vanliga fall.

Catharina Kjelsson tror ändå på fällande dom – för alla fem.

– Jag anser att jag har bevisat med råge att alla var där. Sedan får vi se vad tingsrätten anser att var och en av dem är skyldig till. Men det hela är en tragisk och sorglig historia där unga män riskerar långa fängelsestraff, säger hon.

Männen ska sitta kvar i häktet tills vidare, tre av dem med fortsatta restriktioner.

Dom meddelas den 11 december.