Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Äkta hussvamp problemet på Ankarsviks skola – kräver omfattande sanering

Första utredningen av problemen på Ankarsviks skola visar att det är äkta hussvamp som angripit grunden och trossbotten.

– Det togs prover på ställen där det var synligt. Nu måste vi gå vidare och se hur långt det har spridit sig. De undersökningarna börjar till veckan, säger Peter Johansson, sektionschef på Drakfastigheter.

Men det kommer att handla om en omfattande sanering i de delar av skolbyggnaden som saknar källare.

Läs också: Ankarsviks skola stängs.

Anticimex skriver att äkta hussvamp är den absolut farligaste virkesförstöraren. Den kan själv tillföra fukt till en konstruktion och därigenom skapa förutsättningar för sin utbredning. Hussvampen växer snabbt, vid 30 procent fuktkvot i virket och plus 20 grader, upp till sex millimeter per dygn.

Att få bort ett angrepp av äkta hussvamp är ett stort och krävande jobb. Allt angripet byggnadsmaterial, samt en säkerhetszon in i friskt virke måste avlägsnas, all fukt torkas ordentligt och kringliggande byggnadsmaterial saneras med lämplig metod.

– Vi kommer tillsammans med Drakfastigheter att ha ett möte med skolans ledning på måndag, säger Johan Borggren, fastighetsstrateg på barn- och utbildningsförvaltningen.

Men eleverna kan fortsätta att använda modulen på skolan och skolmatsalen.

– Nu vet vi inte hur lång tid det här kommer att ta. Vi måste ta fram en plan för lokalfrågan för det är inte klarlagt när det går att flytta in i skolan igen, men än så länge är vi vid gott mod, säger Johan Borggren.

De tillfälliga lokaler som nu har använts har fungerat tack vare att det varit skollov. Men om det drar ut på tiden krävs andra lösningar.

Läs också: Problem även på Södermalms skola.