Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Äkta paret bakom årets gymnastikförening

Gefle Gymnastikförening har utsetts till årets förening i Sverige. Det är mycket sportcheferna Annelie och Sundsvallsfostrade Ted Branteryds förtjänst. Gifta med varandra – och jobbet.

De möttes på cirkusgymnasiet på Borgarskolan och är ett par sedan dess. Därefter fick de jobb som tränare och instruktörer på Island där gymnastik är en nationalsport. Många idéer snodde de med sig när de återvände till Gävle för fem år sedan och anställdes av Gefle Gymnastikförening.

Utvecklingen sedan dess är anmärkningsvärd: från åtta-tio träningsgrupper till 70, från hundra aktiva till tusen, deltagare från två år till 96(!), och en alldeles nyinvigd motorikhall.

– Vi skapade en struktur, det fanns inget uttänkt gruppsystem, vi såg möjligheterna att bredda och samtidigt skapa nya inriktningar, säger Ted Branteryd.

LÄS OCKSÅ: Gävletjejen som flyger mot EM

Han är sportchef över breddverksamheten och fortfarande aktiv gymnast. 26 år gammal är han veteran, kallar sig själv dinosaurie, men är nybliven landslagsman i trupp. ”Den första någonsin norr om Uppsala.” Annelie leder tävlingsverksamheten som omfattar trupp, trampolin och artistisk gymnastik. Utökad bredd har också givit spets. Tre SM-guld i trupp och kommande helg representerar Louise Hedberg Lundblad blågult vid EM i trampolin i spanska Valladolid.

I gymnastikens hus på Utmarksvägen är det full aktivitet varje eftermiddag och kväll – nu även i grannbyggnadens motorikhall. Här tränar deltagarna TTP (trampolin, tumbling, parkour), med betoning på det sistnämnda. En växande gatusmart gren som lockat 350 aktiva, mest killar, vilket gjort avtryck i könsfördelningen.

– När vi kom hit fick vi sköta nästan alla träningsgrupper själva. Men tack vare att vi nu utbildat många nya ledare kan vi i dag mer koncentrera oss på att utveckla verksamheten, säger Ted Branteryd.

Gymnastik är bra och allsidig träning, men det viktigaste är att det ska vara kul, menar båda. Alla kan vara med. Gympakul handlar om motorisk träning för små barn med grundformer som springa, hoppa, kasta, krypa, fånga klättra och stödja. Och när föreningen öppnade upp för funktionsnedsatte anmälde sig 30 intresserade de första 16 timmarna.

Trycket på Gefle Gymnastikförening torde inte minska. Även om motorikhallen skapat nya ytor, har utrymmet för tävlingsgymnastik inte ökat. De erkänner att de sneglar på omkringliggande lokaler.

Annelie Branteryd läser leende upp motiveringen för utmärkelsen som årets förening i konkurrens med tusen andra med totalt ­omkring 256 000 medlemmar.

– Gefle GF är en förening som lever gymnastikmodellen med en bred verksamhet med många olika typer av gymnastik.

– Precis så är det, säger hon.