Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Aktionsgruppen: Här är kostnaderna för de olika sjukhusen

Specialistvården i Västernorrlands läns landsting gick med 292 miljoner kronor i förlust 2014.
Men utan Sollefteå sjukhus skulle underskottet vara ännu större, enligt siffror som presenteras av en aktionsgrupp.

Kostnaderna för de hotade verksamheterna är en återkommande fråga i debatten om landstingets besparingsplan.

En av dem som gått längst för att få svar är Soledad Henriquez (KD), ledamot i hälso- och sjukvårdsnämnden, som begärde ut underlaget med hänvisning till tryckfrihetsförordningen.

Svaret från landstingsledningen har varit att det inte går att ta fram senare siffror än från 2012 när de tre sjukhusen fortfarande var egna enheter.

Läs mer: Anders L Johansson avgår

Mattias Rösberg är talesperson för Sollefteå Framtidens Akutsjukhus, en aktionsgrupp för privatpersoner som engagerar sig för att bevara Sollefteå sjukhus.

Han har tagit fram siffror som han uppger kommer från landstingets interna ekonomisystem, LIS-Y.

– För att få allt rätt och plocka fram den relevanta informationen har jag tagit hjälp av tidigare landstingsanställda med god insyn i verksamheten, säger han.

Tillsammans har de tittat på alla konton för specialistsjukvården på Sollefteå sjukhus och de andra sjukhusen – och jämfört det som de anser går att jämföra.

Siffrorna visar att specialistsjukvården i Sollefteå gick 5,4 miljoner kronor plus medan specialistvården som helhet i länet gick minus 292 miljoner kronor.

– Vi har dubbelkollat uträkningen flera gånger, säger Rösberg.

Läs även: Strömqvist krävs på sin avgång

När det kommer till medicin, ortopedi och kirurgi jämför de inte rakt av eftersom Sollefteå har en allmottagning där dessa verksamheter samsas om lokaler och personal.

När det gäller läkarkostnader, den stora kostnaden, visar siffrorna att Sollefteå överskred sin budget med 300 000 kronor, Örnsköldsvik med 13,1 miljoner kronor och Sundsvallssjukhus med 28,9 miljoner kronor.

Om man summerar alla jämförbara verksamheter visar Rösbergs siffror att Sollefteå ligger 2,3 miljoner kronor bättre än budget. I Örnsköldsvik respektive Sundsvall är underskottet 28,6 respektive 30,9 miljoner kronor.

– Det rinner pengar ur landstinget. Men inte i Sollefteå, säger Mattias Rösberg.

Hans råd till landstinget att göra precis som aktionsgruppen har gjort.

– Det går att ta fram siffror för de olika sjukhusen. Det gäller bara att söka på rätt konton. Det har jag fått hjälp att göra och jag gjorde det därför att jag ville se om det verkligen stämmer att Sollefteå är ett så välskött sjukhus, säger Rösberg.