Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Aktivister hotar med fler protester

Demonstranterna hotar att fortsätta protesterna som skakat Grekland. Dessutom spår landets största fackförbund att ilskan bland de unga kommer att växa ytterligare när 100 000 jobb försvinner efter jul.

Efter en våldsam natt förberedde sig Greklands radikala studenter på söndagen för en åttonde dag av demonstrationer och sammandrabbningar med polisen.

Natten innan hade hundratals ungdomar deltagit i minnesstunder för den 15-åring som dödades av en poliskula en vecka tidigare. Strax därpå bröt våldet ut på nytt när banker och affärer vandaliserades.

Maskerade ungdomar kastade också brandbomber mot en polisstation i stadsdelen Exarchia. Flera departementsbyggnader i Atens centrum angreps och ungdomar byggde brinnande barrikader på gatorna.

Polisen svarade åter med tårgas och jagade ungdomarna längs stadens gator.

Demonstranterna håller främst till på universiteten. Enligt grekisk lag, som är en kvarleva från studentprotesterna mot militärjuntan på 1970-talet, får polisen inte gå in i universitetsbyggnader och områdena är därför fredade.

På söndagen sade en talesman för Greklands största fackförbund GSEE att allt talar för att ilskan som bubblar bland studenterna och ungdomar kommer att öka ytterligare den närmaste tiden.

Stathis Anestis, som sitter i styrelsen för GSEE, spådde att 100 000 arbetstillfällen försvinner i början av nästa år när byggbranschen, turistbranschen och handelssektorn börjar känna av den ekonomiska krisen.

Utvecklingen tros drabba de unga hårdast. Redan i dag ligger arbetslösheten bland dem mellan 15 och 24 år på 25 procent och den genomsnittliga ingångslönen är inte högre än drygt 8 000 kronor i månaden.

– Unga människor har svårt att komma in på arbetsmarknaden och lönesituationen är också sämre än för tidigare generationer, säger Stathis Anestis till AFP.

Bara 520 personer deltog i undersökningen men resultatet späder ändå på uppfattningen att upploppen inte framdrivits av små radikala grupper utan snarare är tecken på en bred uppgivenhet och ilska bland Greklands unga.

Enligt en opinionsundersökning som publicerades på söndagen anser sex av tio vuxna greker att oroligheterna är ”ett folkligt uppror” snarare än framtvingat av ”minoritetsaktivister”.