Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Aktivister kräver stopp för Ikeas avverkning i Karelen

Ikea i Birsta var ett av åtta varuhus i landet som fick besök av aktivister från föreningen Skydda skogen i går.

Syftet var att uppmärksamma kunderna på att avverkningen till möbelindustrin av uråldriga träd i ryska Karelen.

– Vi vill att Ikea slutar ljuga, säger Linda Ellegaard Nordström.

Tidigare i veckan visade SVT:s magasin för grävande journalistik, Uppdrag granskning, ett reportage från ryska Karelen. Tittarna får reda på att Ikea avverkar så kallad gammelskog i ett område med höga naturvärden och samtidigt kallar skogsbruket för ansvarsfullt.

Möbeljätten skriver på sin hemsida att Ikea "inte accepterar trä från orörda naturskogar, om de inte har certifierats som ansvarsfullt skogsbruk".

Linda Ellegard Nordström är styrelseledamot i Skydda skogen och var en av en handfull aktivister som vecklade ut banderoller och delade ut flyers till kunderna i varuhuset i Birsta i går.

Hon har själv varit i Karelen och dokumenterat Ikeas verksamhet och är mycket kritisk.

– Ikea ägnar sig åt en form av kolonialism. Man har exporterat svenskt skogsbruk som slår ut det småskaliga lokala skogsbruket. De tömmer skogen på rikedomar och lämnar sedan de rester som blir kvar till de som är bofasta, säger hon.

Aktivisterna hävdar att den FSC-certifiering som ska garantera att Ikeas skogsbruk i Karelen är ansvarsfullt inte fungerar som den miljömärkning som den utger sig för att vara och pekar på att de anmälningar som gjorts mot skogsbruket lämnats utan påföljd.

Kravet är att Ikea avbryter sina planer på att exploatera "ytterligare tusentals hektar gammelskog i ryska Karelen och Ryssland".

– Skogsfrågorna är den viktigaste miljöfrågan just nu. Särskilt sett ur ett klimatperspektiv. De boreala skogarna är enorma kolförråd. Huggs de ned är det att likställa med att elda olja och kol, säger aktivisten Mathias Wogenius.

Charlotte Ankarcrona, tillförordnade varuhuschef på Ikea i Birsta, tillät aktivisterna att utföra sin aktion i går utan att ingripa på annat sätt än att förbjuda dem att använda megafon.

– Vi sätter alltid kundernas säkerhet främst. Används megafonen finns det risk för att kunderna inte hör ett viktiga meddelanden, säger hon.

Frågor om Ikeas skogsbruk hänvisar hon sedan till företagets experter. I ett pressmeddelande slår Ikea fast att de tar sitt beslut att bruka skog i Karelen på största allvar. Företaget hävdar vidare att ungefär 17 procent av det totala arrendet är skyddat att från avverkning i syfte att bevara den biologiska mångfalden.