Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Akut bostadsbehov för flyktingar – bygger i rekordfart i Bergeforsen

Nu är modulerna till flyktingboendet i Bergeforsen på plats.
Och arbetet med att få ordning på boendet går i rekordfart.
– Vi har inget annat val i dagsläget, säger Staffan Abramsson.

Annons

Den 23 november beviljade miljö- och byggnadsnämnden bygglov till att resa paviljonger i Bergeforsen. Totalt handlar det om ett modulboende på cirka 370 kvadratmeter med plats för ensamkommande flyktingbarn i skol- och gymnasieåldern.

Platsen för uppställningen är ett parkområde i korsningen Elevgatan/Lundevägen och bygget är i full gång.

– Det ska vara klart till den 23 december, säger Staffan Abramsson, chef fastighet och anläggning på kultur- och teknikförvaltningen.

Totalt rör det sig om 14 moduler som ska ge plats för sammanlagt 12 ensamkommande flyktingbarn. Men flera av de boende i området har överklagat bygglovsbeslutet till länsstyrelsen.

I överklagandena menar de boende bland annat att den enda parken i trakten försvinner och att området blir otryggt. Men i det läge som är nu finns det ingen möjlighet att vänta.

– Vi har inget annat val i dagsläget än att tillgodose möjligheterna till boende för de ensamkommande flyktingbarnen, säger Staffan Abramson.

Men det är en chanstagning. När den som fått bygglov levererat de handlingar som krävs för startbesked, i det här fallet kultur- och teknikförvaltningen, så är miljö- och byggkontoret skyldiga att meddela startbesked.

– Det gör vi även om ärendet inte har vunnit laga kraft, säger Klas Lundgren, förvaltningschef på miljö- och byggkontoret.

Men i startbeskedet informerar man om att ärendet inte vunnit laga kraft. Om bygget startas ändå och en överklagan visar att det var fel att ge bygglov så måste området återställas i sitt ursprungliga skick. Vilket kan bli dyrt.

– De tar en ekonomisk risk helt enkelt, säger Klas Lundgren.

Inflyttning sker efter nyår.

Läs också: Här planeras boende för ensamkommande flyktingbarn.