Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Akut brist på hyrtomtar

Äger du en tomtedräkt, kan anlägga en djup stämma och hålla dig nykter – då kan du extraknäcka i jul för att klara finanskrisen.
Det råder nämligen akut brist på hyrtomtar under julafton.

Det kryllar av hyrtomteannonser på Blocket på internet. Men eftersom de flesta vill ha paketöppning vid Kalle Anka hinner varje tillfällig tomte inte med så många besök.

Med rubriken ”Hyr dig en tomte med Rudolf” har Jeanette Kobilsek blivit nedringd. Men Rudolf är i själva verket en rar liten shettlandsponny som heter Nina.

– Jag har fått massor av förfrågningar. Jag kan inte ställa upp på allt, säger Jeanette Kobilsek i Skephult söder om Borås.

Det började med att hon tomtade för en jobbarkompis. Hon tog med sig ponnyn, barnen fick klappar – och succén var given.

– Det blir ingen ridning, men ponnyn följer med i stället för renen. Det glädjer alltid några barn, skrattar hon.

Flera annonsörer betonar att de erbjuder nyktra nissar. Eller som en person skriver: Obs! Ingen glöggtomte!

I Stockholm kan man beställa en taxitomte – om man är ute i tid.

– Vi har i det närmaste fullt i år. 15 tomtar gör cirka 100 uppdrag, säger Kicki Erkers, marknadskoordinator på Taxi Stockholm.

Företagets chaufförer har agerat tomtar i fyra år.

– Efterfrågan har ökat och vi skulle behöva fler. Vi får börja rekrytera tomtar till midsommar.