Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Akut brist på tandhygienister – och behovet fortsätter att öka

Folktandvården har inte bara en stor brist på tandläkare.
Underskottet på tandhygienister är ett ännu mer akut problem, vilket skapar elaka ilningar och får makthavare att gnissla tänder.

– Den största utmaningen för oss är faktiskt tandhygienister. Hade vi fler tandhygienister i vår organisation skulle våra tandläkare kunna koncentrera sig mer på det som de gör bäst, eller det som bara de får göra, säger Bo-Göran Danielsson, tandvårdsdirektör i Landstinget Västernorrland.

I princip är det bara tandläkarna som får borra, men tandhygienister får göra undersökningar, riskbedöma och göra vissa behandlingar, men de är också duktiga på att ta bort tandsten.

Läs också: Satsning ger äldre bättre tandhälsa

– För en stor del av våra vuxna revisionspatienter så är det precis det här som vi gör, det vill säga vi undersöker dem och skrapar tandsten. Om vi har tillräckligt med hygienister så kan det påverka tillgängligheten mycket, säger Bo-Göran Danielsson.

Han berättar att landstinget skulle kunna ge jobb till 5–6 tandläkare, men behovet av tandhygienister är ännu större. Danielsson uppskattar att man skulle kunna anställa ytterligare cirka tio tandhygienister.

– Det känns faktiskt hopplöst. Tandhygienisterna är en viktig stomme i den vård som vi bedriver och de är en oerhört viktig grupp. Det känns jobbigt och vi får försöka ställa om efter bästa förmåga, säger Annri Vesterlund, verksamhetschef för Folktandvården Centrum Sundsvall samt Timrå.

Läs också: Norrland sämst på tandhälsa

Bristen gäller hela Sverige och hänger delvis samman med att det utbildas för få tandhygienister. Tillgången blev inte bättre när Karlstad Universitet i slutet på 2014 beslutade att lägga ner en av landets sju utbildningar för just tandhygienister.

– De senaste åren har tillgången på tandhygienister minskat rejält. Vi ser dessutom en framtida brist så det känns oroande för vår del, säger Annri Vesterlund.

I Folktandvårdens verksamhetsberättelse 2015 tar man upp att man vill öka andelen tandhygienister i förhållande till antal tandläkare. För närvarande är kvoten 0,78/1, vilket man på sikt vill höja till 1/1.

Problemet, eller emaljens baksida, är att många andra tandvårdsorganisationer också har ambitionen att öka andelen tandhygienister, så därför gäller det att vara på bettet om man ska lyckas sätta tänderna i nyutexaminerade tandhygienister.

– Men vi ser ingen ljusning på kort sikt utan i dag så utbildas det för få tandhygienister, säger Annri Vesterlund.

Läs också: Ett skepp fullt med hål som fått medvind

En allt bättre tandhälsa bland den unga befolkningen gör även att behovet av tandhygienister sannolikt kommer fortsätta att öka.