Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Akutavdelning på Sundsvalls sjukhus byggs om – igen

Kardiologen flyttar ner till Akutvårdsavdelningen (AVA) på Sundsvalls sjukhus.
Ett antal stängda vårdplatser öppnas upp och förhoppningen är att det här ska ge färre överbeläggningar.
Samtidigt kommer man delvis att bygga om AVA:s lokaler som byggdes om så sent som för tre år sedan

Annons

■■ Följ nyhetsflödet och få pushnotiser om viktiga händelser från ditt närområde. Ladda ner Sundsvalls Tidnings nya app här, till Iphone eller till Android!

Akutvårdsavdelningen bestod tidigare av 35 vårdplatser där 13 platser tillhörde kirurgin och resterande 22 var medicinplatser. Kirurgkliniken såg samordningsvinster och har efter förhandlingar med facken från och med den 1 februari börjat plockat hem sina vårdplatser från AVA.

På AVA har man haft sju vårdplatser som varit stängda på grund av brist på personal och även på Kardiologin hjärtintensivvårdsavdelningen haft man fyra av sina 24 vårdplatser stängda.

Och hälften av AVA:s medicinska platser är i princip hjärtpatienter.

– Då såg vi samordningsvinster genom att flytta ner hela kardiologens slutna vård till AVA och samtidigt öppnar vi alla stängda kardiologplatser eftersom vi får en samordningsvinst med personalen. Vi tror på det här sättet får bort överbeläggningarna i korridoren, säger Per Blomström, länsverksamhetschef för kardiologi/AVA vid Landstinget Västernorrland.

Läs också: Sjukhuset håller 25 vårdplatser stängda

De vårdplatser som sedan tidigare varit stängda på AVA förblir stängda.

– Men vi gör inga nya stängningar utan tvärtom öppnar vi vårdplatser, säger Per Blomström.

Själv ser han vinster ur arbetsmiljösynpunkt, från patienternas synvinkel och även ekonomiskt.

– En organisationsförändring skapar lite oro, vilket är naturligt, men det här innebär inga nackdelar. Vi ser mer vinster än risker, säger Blomström

Enligt Blomström innebär förändringen att kardiologin går från 20 öppna vårdplatser till 35 kardiologplatser.

– Vi får en bättre vård för patienterna och en bättre arbetsmiljö för personalen. Vi gör även samordningsvinster så att vi minskar på stafetter för både läkare och sjuksköterskor, säger Per Blomström.

Sedan 1 september ingår kardiologin och AVA i samma länsklinik. Kvar på gamla avdelning 27 kommer hjärtmottagningen att ligga kvar. Dessutom har man kvar dagvård, till exempel för patienter som byter pacemaker-system eller gör en kranskärlsröntgen.

Läs också: Nya akuten öppnar

I slutet på 2012 invigdes akutmottagningen och AVA:s nya lokaler på Sundvalls sjukhus i nybyggda lokaler. Men nu är det alltså redan dags för en omorganisation.

– Men när man har en organisation måste man alltid se på förändringar som gör att vården blir mer optimal, framför allt i dessa tider när vi har bekymmer med bemanningen. Vi kan inte bedriva en vård i icke funktionsdugliga lokaler där både personal och patienter inte mår bra, säger Per Blomström.