Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Akutchef kritiserar avveckling av ambulanssjukvårdare

Landstinget Västernorrland är ensamma i Sverige om att kräva två sjuksköterskor i ambulanserna, vilket medfört att man avskedat ett tiotal ambulanssjukvårdare.
Länets agerande får kritik av Olle Gelfgren, avdelningschef för akutmottagning och ambulans vid Lycksele lasarett.

Vi har under en längre tid berättat om hur Landstinget Västernorrlands krav på endast sjuksköterskor i ambulanserna medförde att tio ambulanssjukvårdare sades upp och förlorade jobbet i slutet av augusti. Samtidigt råder det en kraftig brist på just sjuksköterskor vid vårdavdelningarna på länets tre sjukhus.

Olle Gelfgren och ser inga problem med att behålla ambulanssjukvårdarna.

– Vi har duktiga och rutinerade ambulanssjukvårdare och vi ser ingen större fördel i att ha två sjuksköterskor i ambulanserna. En sjuksköterska och en undersköterska/ambulanssjukvårdare passar bäst för oss. Vi vet våra roller och det kompletterar varandra väldigt bra för vår del, säger Olle Gelfgren.

Men Västernorrland har krav på två sjuksköterskor i ambulanserna.

– Jag blev lite förvånad eftersom vi har en sjuksköterskebrist. Man åderlåter sjukhusen på sjuksköterskor för att tillgodose ambulansens behov. Det förvånar mig lite grand och det är ingenting som vi har planerat att införa, säger Olle Gelfgren.

En fördel med två sjuksköterskor i ambulanserna brukar uppges vara en ökad patientsäkerhet.

– Jag tror vi uppfyller patientsäkerheten ganska bra, eller väldigt bra, med våra ambulanssjukvårdare och ambulanssjuksköterskor här i Lycksele. Jag ser ingen risk med det, säger Olle Gelfgren.

Han menar att ambulanssjukvårdarna ofta har lång och värdefull erfarenhet.

– De har en enorm rutin och kunskaper som många av de nyare ambulanssjuksköterskorna inte besitter. Vi ser en väldigt stor fördel med att ha kvar våra ambulanssjukvårdare, säger Olle Gelfgren.

Vad tror du kommer att hända i Västernorrland?

– Jag tror nog att bristen på sjuksköterskor vid sjukhusen gör att man kanske måste ta ett steg tillbaka och återanställa några av undersköterskorna/ambulanssjukvårdarna, men det är min personliga åsikt, säger han.

Är det politisk prestige som hindrar den utvecklingen?

– Ja, det är väl antagligen så, säger Olle Gelfgren.

Tror du att landstingen sitter fast i prestige när det gäller många olika landstingsbeslut?

– Ja, det är väl kanske tyvärr så. Det måste man kanske svara ja på, säger Gelfgren.

Läs också: Ambulansförbundet Alarm: "Västernorrland har gjort bort sig totalt"