Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Akuten "friar" till primärvårdsjouren

De skildes åt för tre år sedan.

Nu föreslår akutmottagningens verksamhetschef Annika Berglund att primärvårdsjouren och akuten borde återförenas.

– Vi är till för patienterna och jag tycker det är en fördel att ha en väg in, säger hon.

Primärvårdsjouren befann sig tidigare uppe på Sundsvalls sjukhus, men i mars 2009 flyttades den ner till vårdcentralen Centrum.

Ökat tryck på akutmottagningen gör att det nu förs fram synpunkter på en återförening.

– Jag är av den uppfattningen att vi ska sluta lära befolkningen vart de ska vända sig. Det ska vara en väg in för patienterna till den vårdnivå som de behöver. Det är väldigt svårt att veta vart man ska söka sig, säger Annika Berglund.

Själv anser hon att det finns resurser att spara på en återgång till hur det var förut.

– I dag lägger vi så otroligt mycket tid på akutmottagningen att diskutera med patienter som vi tycker har kommit fel. Det blir frustration och irritation när vi försöker hänvisa dem någon annanstans. Med den här förändringen skulle det bli en helt annan arbetsmiljö och bättre för patienterna som skulle känna sig välkomna. Och patienterna är ju vårt levebröd, säger Annika Berglund.

Går det att lösa logistiken?

– Då kommer vi till en annan pip. Jag äger inte frågan, men jag tror att allt går att lösa, säger Annika Berglund.

I dagsläget är det ingen som driver frågan men Annika Berglund har fått positiv respons på idén högre upp i hierarkierna.

Redan när primärvårdsjouren flyttade för tre år sedan fördes det fram kritik. I en insändare skrev "Personalgruppen vid Primärvårdsjouren" att flytten innebar en försämring för patienterna, eftersom det är svårt att veta vart man ska vända sig. Man pekade på att det blir längre avstånd för remittering av patient till annan klinik på jourtid och att det kan ge fördröjd behandling och därmed försämrad patientsäkerhet.

Men inom primärvården är frågan inte aktuell.

– Alla förslag till lösningar måste vi diskutera, men det är ingenting som är på vår agenda, säger Bo-Göran Danielsson, t f primärvårdsdirektör.

Men skulle det här kunna vara en lösning?

– Det har jag ingen uppfattning om. Vi har nyss flyttat dit vi flyttat och det här har inte varit uppe på dagordningen hos oss, säger Danielsson.