Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ålander om sista matchen med gänget: "Klart det kommer att bli känslosamt"

Mot Djurgården tar Stefan Ålander farväl.
Efter drygt 14 säsonger i GIF Sundsvall.
Det är speciellt, lite vemodigt och aningen laddat.
– Jag redo att gå in i nästa period i livet, men det klart att det kommer bli känslosamt, säger han.

Mittbacken står i denna stund bokförd på 151 allsvenska matcher för GIF.

Få har gjort fler.

Det är Fredrik Sundfors, då. Målvakten och profilen som landade på 164 fajter innan han gav sig.

Stefan Ålander konstaterar:

– Jag kollade på det där för att tag sedan och räknade efter. Men vad det gäller allsvenskan matcher så får Sundfors stå kvar ...

Mittbacken som fyller 34 år i april är nöjd. Allt har sin tid och tiden i GIF Sundsvall är på väg att rinna ut.

En sista match återstår, den hemma mot Djurgården.

Läs mer: GIF–profilen avslutar karriären – gör sista matchen på söndag

– Jag har känt att beslutet har växt fram under en tid. Det var jobbigare i fjol, då var jag inte redo. Då kändes det bra både mentalt och kroppsligt, men nu känner jag att kroppen inte är var den har varit tidigare, säger Stefan och fortsätter:

– För att spela i Allsvenskan måste jag vara helt hundra fysiskt, dessutom måste jag prestera på toppen av min absoluta förmåga. Dessutom har vi fler duktiga spelare och det råder konkurrens i laget. Nej, det här känns bra.

Frågan är hur det kommer att kännas på söndag. På eftermiddagen, under matchen, när tränaren Joel Cedergren kallar till sig honom för ett byte.

För går allt som det ska och inget oförutsett händer kommer Stefan Ålander få sina minuter för att få ta farväl.

– Jag försöker inte att tänka på det. Det får bli vad det blir, det som händer det sker. Även om det råkar vara sista matchen för mig, så är det ändå en match som ska spelas. Som vi ska försöka vinna.

Ett resonemang som är rätt typiskt för den förre lagkaptenen.

Det är fullt fokus som gäller – in i det sista.

Precis om när han från ingenstans klev in och spelade 90 allsvenska minuter borta mot Gefle för drygt två veckor sedan.

En match som han inte skulle vilja ha ogjord.

– Noah (Sonko Sundberg) var avstängd och Robin Tranberg skadad, så det blev ju en öppning. Två, tre dagar innan kom Joel till mig och berättade hur han tänkte göra, säger Stefan och fortsätter:

– Det kändes skitkul, men det är klart att det var en anspänning när jag inte hade spelat på så länge. Men det fungerade bra på träningarna innan. Sedan gällde det bara att förbereda sig så bra som bara möjligt.

Hur kändes det efteråt?

– Skönt. Jag tyckte det gick bra och jag fick en bekräftelse för mig själv, att jag fortfarande håller.

Mot Djurgården blir med största sannolikhet 151 allsvenska matcher för GIF Sundsvall 152.

När sedan domare Glenn Nyberg blåser av vid femtiden är en lång elitkarriär över.

– Jag har haft världens bästa jobb, jag har fått hålla på med något som jag är geniunt intresserad av. Om jag är nöjd med min karriär?

– Klart att jag har velat nå ännu längre, men det vill egentligen alla. Men jag är nöjd med att jag hela tiden har försökt förbättra mig själv, att jag har försökt göra mitt yttersta för att utveckla mig själv som spelare. Men samtidigt är det någonting du måste göra på den här nivån för här handlar det om att prestera. Presterar man inte, försvinner man.

Att ständigt söka utveckling ingår i att vara professionell.

Och det är något som Stefan Ålander är rätt bra på.

Läs mer: Inte en minut på drygt ett år – då gav Ålander professionaliteten ett ansikte

Mittbacken som inte vet riktigt vad han ska göra när han lämnar omklädningsrummet på söndag.

– Jag har ingen ambition att spela vidare i en lägre division utan min prioritering utanför min "arbetstid" kommer att vara familjen. Sedan vad jag ska göra är inte klart än. Jag har studerat ekonomi under tiden jag har spelat och nu gäller det att hitta passionen för nästa bransch, säger han.

Men inspel, presspel, uppspel och positionsspel får vara.

Precis som den långa försäsongen.

Läs mer: Sigurdsson på plats – hälsades välkommen av lagkaptenen Tommy Naurin

Stefan Ålander om ...

... debuten i GIF:

– Det var självmålet mot Landskrona borta det. Matchen var tragisk och komisk på något vis. Jag kom in i halvtid och spelade bredvid Marko Tuomela efter att Kalle Ståhl hade blivit utvisad, tror jag. Det gick bra, men så fick dom ett inkast och bollen studsade och jag skulle rensa med högerfoten. Jag fick fel träff och bollen seglade bakåt in i krysset. Jag minns att jag i hemmajublet fick kontakt med Joel (Cedergren) och hans blick ... Vi ledde med 2–0 och matchen slutade 2–2.

...GIF-matchen han aldrig glömmer:

– Det var hösten 2007 mot Ljungskile. Vi ligger under i halvtid med 2–0 och har inte vunnit en enda bortamatch på hela säsongen när vi tar ringen i omklädningsrummet innan vi går ut inför andra. Då säger Peo; "Vi måste jobba hårt för att första reduceringsmålet tidigt, sedan tar vi därifrån". Johan Patriksson gör 2–1, Tobbe Eriksson, 2–2 och sedan får vi ett inkast högt upp i banan som kommer tillbaka till Arash (Bayat) som slår ett perfekt inlägg. Jag är kvar i straffområdet och lyckas nicka bollen stolpe och in. Jag har inte gjort så många mål, men att få göra det i den matchen och sedan gå upp i Allsvenskan ...

... GIF-matchen han vill glömma:

– Det finns några stycken att välja på. Men jag minns en borta mot Hammarby som vi förlorade med 3–0 och både jag och laget var riktigt under isen. En annan är sista seriematchen borta mot Malmö när vi åkte ur Allsvenskan 2008. Vi förlorade med 6–0.

... bäste GIF-spelare han har spelat med:

– Hmm, svårt att bedöma lagkamrater från tidigare säsonger med dagens, men jag säger när Ari Skúlason. Han var en klasspelare när han var på topp hos oss. Jobbade oerhört hårt, hade bra avslut ... ja, han var komplett.

... den bäste han har mött som GIF-spelare:

– Jag har fått frågan tidigare och då har jag svarat Andreas Andersson när han var i AIK. Det är väl tolv år sedan nu. Annars skulle jag vilja säga Rasmus Elm, han är majestätisk. Men jag har faktiskt inte mött honom.