Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Alarmerande gifthalter efter kusten

– Halterna av kvicksilver och krom är de högsta som vi någonsin uppmätt sedan vi började med våra undersökningar av havsbottens tillstånd. Även PCB- och DDT-halterna är mycket höga, säger Anna Apler, maringeolog på Sveriges geologiska undersökning.

SGU har på uppdrag av Länsstyrelsen Västernorrland undersökt tillståndet på havsbottnen utanför länets kust med hjälp av undersökningsfartyget Ocean Surveyor. Projektet pågick under 2010 och 2011. En anledning till att kartläggningen var teorier om att fiberbankarna än i dag är föroreningskällor.

Länet har sedan början av 1900-talet varit centrum för cellulosatillverkningen i Sverige. Resterna från tillverkningen samlades ofta i så kallade fiberbankar från industrierna.

Metoden att kartlägga och inventera är inte särskilt beprövad. Därför tog länsstyrelsen hjälp av SGU som har kunskaper när det gäller bottekartering och hydroakustiska mätmetoder. Resultatet från mätningarna var ur miljösynpunkt inte upplyftande.

Tidigare teorier har gjort gällande att när fiberbankarna täcks över med nya lager av jordsediment ska gifterna blivit inkapslade så att gifterna inte skulle sprida sig. Den teorin stämmer inte visar det sig nu.

– På grund av att fiberbankarna ligger på grunda och ofta branta sluttningar utsätts sedimenten för skred och annan erosion som sprider dem över stora bottenområden, säger Anna Apler. Landhöjningen längs norra Östersjökusten är dessutom den högsta i landet. Därför går det inte att gömma eller glömma bort problemet, utan gifterna kommer att fortsätta spridas med tiden.

SGU har fått nya forskningsanslag för att fortsätta undersökningarna längs kusten i Västernorrland. Ocean Surveyor kommer upp den 1 juli till Sundsvall. Nu vill man undersöka mer exakt hur fiberbankarna rör sig.

– Detta för att hitta metoder hur dessa bankar ska kunna tas bort utan att gifterna sprids, säger Irene Hedlund, enhetschef miljöanalys och viltförvaltning, Länsstyrelsen Västernorrland.

SGU kommer också att undersöka hur gifterna sprids i näringskedjan. Vilket kan förklara varför havsörnen i Västernorrland har problem med reproduktionen.

Resultatet kan innebära en omprioritering när det handlar om att sanera gamla industriområden. Hittills har saneringarna koncentrerats till det som legat ovanför vattenytan. I framtiden kan det bli tvärtom.