Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Albariño kan kanske bli en ny vitvinsfavorit

Liten druvskola/Albariño

Har du testat vin på albariñodruvan? Om inte så borde du göra det. Du kan få en ny vitvinsfavorit.

Det är på senare år som druvan trätt fram som kanske Spaniens allra bästa gröna druva för vita viner. I nordvästspanska Galicien finns ett litet område vid namn Rias Baixas som gör viner av utomordentlig klass på druvan. Även i Portugal används den, då främst blandad med andra druvsorter i Vinho Verde (där stavar man druvan alvarinho).

Hur smakar då en albariño?

Ja, man skulle kunna säga att viner på druvan smakar som en blandning av den friska rieslingdruvan och den mer blommigt aromatiska viognier. Toner av päron, persika och aprikos brukar man mestadels finna. Ofta är syran citrusfrisk och pigga mineraltoner gör de torra vinerna mycket aptitretande som aperitifer – och inte minst till fisk och skaldjur, lättare sommarmat och fräscha vegetariska rätter. Kan även fungera fint till feta dessertostar.

Albariño gör sig bäst när årgången är ny och vinet som mest livligt och vitalt. Då tillgången på denna kvalitetsdruva är begränsad, sorten lågavkastande och efterfrågan i växande så är viner på druvan sällan billiga. Men kvaliteten är genomgående hög och jag har faktiskt aldrig smakat ett dåligt albariñovin. I tabellen nedan hittar ni fem personliga favoriter just nu.

-

Goda albariñoviner på Systemet

Fynd – bästa köp

Alvarinho Contacto 2014, Minho. Portugal

Pris: 119 kr Systembolagsnummer: 6707

Omdöme: Bjuder på en elegant och fräsch, lätt blommig, vital smak med fin balans mellan generösa päronaromer och friska, lime- och grapelika, citrustoner. Mycket användbart matvin till vita fiskar och färska skaldjursrätter. Men fungerar också fint som aptitretande aperitif.

-

Också bra köp

Orballo Albariño 2014, Rias Baixas, Spanien

Pris: 92 kr Systembolagsnummer: 2696

Omdöme: Härligt vitalt, påtagligt torrt, vin med blommor och päron i den något örtiga, aptitretande smakarsenalen med fräsch syra och en liten mineralitet.

Pazo Cilleiro Albariño 2014, Rías Baixas, Spanien

Pris: 139 kr Systembolagsnummer: 2263

Omdöme: Ett delikat och fräscht torrt vin med örter och mineraler i en syravital frukt med inslag av såväl röd citrus som aprikos- och pärontoner. Bra val till de flesta fisk- och skaldjursrätter.

Pazo Barrantes Albariño 2014, Rías Baixas, Spanien 145 kr

Pris: 145 kr Systembolagsnummer: 71143

Omdöme: Exponerar en elegant påtagligt frisk, lite örtig, smak med limeinslag och stråk av gröna marmeladkulor i en syrapigg mycket fisk och skaldjursvänlig fräsch stil med aptitretande mineraltoner. (Beställningssortimentet)

1583 Albariño de Fefiñanes 2014, Rias Baixas, Spanien

Pris: 185 kr Systembolagsnummer: 94450

Omdöme: Bjuder på en generös, solmogen citrusfruktighet med stråk av syrliga sommaräpplen och persika i en limefrisk mycket fräsch stil med ett litet välavvägt fatinslag. Visar albariñodruvan från sin bästa, läckraste sida. Kalasgott val till det mesta från hav och sjö.