Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Albumaktuella Teddybears fortsätter ta ställning mot rasism och homofobi

Det har gått fem år sedan Teddybears släppte skiva, men varken trion eller björnmaskerna har samlat damm. Förutom politiska manifestationer och galaframträdanden har de också hunnit resa till Jamaica. De karibiska vibbarna präglar nya "Rock on".

Annons

Nej, det är inte en comeback den här gången heller. Teddybears Patrik Arve, Jocke Åhlund och Klas Åhlund försvann aldrig någonstans. Sedan sist har de sommarkryssat, Grammisgästat och släppt singlar, alltid iklädda sina numera karaktäristiska björnhuvuden.

Sett till trions livslängd är de där maskerna dock ett ganska modernt påfund. I år firar de 25-årsjubileum, bland annat med det nya albumet "Rock on" som delvis är inspelat på Jamaica. Röster som Beenie Man, Natalie Storm och Baby Trish tar plats på skivan. Reggaevibbarna samsas med den hejdlösa genremix som genom åren blivit bandets egen.

– Vi var jävligt udda fåglar där. Det enda sättet vi kunde kommunicera på var genom musiken. Det låter som en töntig klyscha med rosa ludd men det är precis så, säger Jocke Åhlund om resan.

Patrik Arve beskriver låtarna som kärleksfulla samarbeten som, i bästa fall, kan leda till ömsesidig spridning. Att få en hit på Jamaica vore en dröm, menar Jocke Åhlund – "tio gånger roligare än att vinna en Grammis".

Sångarna står för texterna, men för att undvika att sprida den homofobi som fortfarande existerar i vissa reggaekretsar samarbetade Teddybears bara med artister som godkänts av en jamaicansk hbtq-förening.

De vill göra vad de kan, men Patrik Arve betonar att konstnärer överlag inte kan beläggas med politiskt ansvar.

– Det går inte att kräva att man ska vara smart och utbildad med ekologisk ryggsäck, eller att Eminem ska ändra sina texter för att unga lyssnar. Då dör hela grejen. Men vi kan önska.

Jocke Åhlund, däremot, tycker att det är lite fegt med stora artister som inte vill blanda ihop musik och politik.

– Man har en sådan jävla makt som stor artist. Om man kan påverka med förhållandevis lite ansträngning, varför inte göra det?

Teddybears själva använder sin plattform för att åtminstone markera. I fjol gästade de TV4-programmet "Sommarkrysset" iklädda tröjor med texten "SD = rasister".

– Om jag kan ha en sådan t-shirt vill jag inte ha en där det står "Don't worry be happy". Världen håller på att gå under, då vill man ju säga någonting. Eller så gör man tvärtom: dansar och glömmer, säger Patrik Arve.

– Fast pallar man ens dansa? kontrar Jocke Åhlund.

– Vi är lite förbi det. Det är som att stå på Titanic hög på E medan skeppet går under. De flesta hajar att det är kört, frågan är hur vi ska förhålla oss till det. (TT)