Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Äldre får inte hjälp att gå på toaletten

Den som beviljas tre toalettbesök får inte göra fyra om det behövs. Den som sitter i rullstol kommer inte att få komma upp ur sängen om det inte framgår av biståndsbeslutet. Det kommer att sluta med högre medicintilldelning och vanvård.

Orden kommer från Lena Tengerström, som är ordförande för Kommunal i Timrå. Hon är bekymrad och oroad över det sparförslag som lagts fram från kommunledningen.

Jag vet inte om jag blir uppsagd och jag vet inte om jag vill jobba kvar om dessa nedskärningar genomförs, säger Lena Holmqvist, som jobbar på avdelningen Häggen i Timrågården.

Här vårdas dementa personer. Enligt det förslag som ligger ska bemanningen minskas på varje avdelning från 5,75 till 4,12 tjänster.

Det betyder i praktiken att det inte går att jobba två personer samtidigt på avdelningarna, säger Lena Tengerström.

Hon ställer sig också frågande till att det är endast personalen närmast vårdtagarna som ska bort.

Alla chefer ska vara kvar.

Några varsel till fastanställd personal har ännu inte skett. Men enligt det första budet från arbetsgivaren vill man minska personalstyrkan med 54 personer. Däremot har vikarier varslats om uppsägning.

Här har det skett en del fel. Vikarier har rätt att jobba den tid man blivit anställd för och får inte sägas upp innan den tiden gått ut. Och jag känner till minst ett sådant fall.

Den 16 december ska lokala parter träffas för att förhandla. Den 17 december ska socialnämnden ta beslut om besparingarna.

Så som läget är nu utesluter inte Lena Tengerström att förhandlingarna kommer att stranda och drivas upp på central nivå.

Man har lagt ett förslag där biståndsbesluten bygger på den framtida bemanningen och inte ett förslag där biståndsbesluten bygger på det behov som vårdtagarna har. Jag skulle inte vilja att mina föräldrar hamnar inom äldreomsorgen i Timrå, om nedskärningarna blir verklighet.

Vi har aldrig sett en enda politiker här ute, trots att vi har en stående inbjudan, säger Bente Magnusson, Timrågården. Vi vet att Jan Jennehag (v) var ute i Söråker och pryade och det var mycket uppskattat.

Julgardinerna som hänger inne i samlingsrummet i Häggen har personalen själva köpt och betalat.

Det fanns inga pengar hos kommunen.