Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Äldre man körde berusad – frias på grund av demenssjukdom

En man i 70-årsåldern som kört rattfull frias av Sundsvalls tingsrätt. Mannen har hävdat att han på grund av sin demenssjukdom inte är medveten om sitt handlande. Åklagaren hade yrkat att mannen skulle dömas för grovt rattfylleri.

Det är ett läkarintyg som visar på att mannen har en demenssjukdom, som vägt tungt i beslutet att mannen blivit friad.

Det var i mars, på vägar i Njurunda söder om Sundsvall, som mannen blev stoppad och fick göra ett blodprov som visade att han hade 1,36 i promille i blodet. Det straffrättsliga ansvaret är uppfyllt på de objektiva förutsättningarna för att dömas för grovt rattfylleri. Det krävs också en bevisning att mannen har haft uppstått till gärningen, vilket det enligt domen inte går att göra.

Mannen har vid huvudförhandlingen sagt att han inte minns något av händelsen. Han säger att han inte minns att han träffat polisen men att han läst om det. Han minns inte att han kört bilen men har förstått att han gjort det. Enligt åklagaren har mannen i polisförhör erkänt att han druckit alkohol och enligt polisen var mannen medveten om sin handling.

Tingsrätten har gjort bedömningen med hänsyn till de uppgifter som kommit fram i läkarintyget. Kan det ifrågasättas huruvida han varit medveten om att han kört bil med alkohol i kroppen. En demenssjukdom är inte självförvållat förvirringstillstånd står det i domen. Därför kan det inte styrkas att gärningen begåtts med uppstått och mannen frias. Rätten har inte varit enig i sin bedömning och två ledamöter ville fälla honom för grovt rattfylleri. Det är i nuläget oklart om domen kommer att överklagas.

FLER NYHETER:

Busschaufför tittade på porrfilm – samtidigt körde han genom Sundsvall och Ånge

För Plus-kunder: Dottern förlorade striden om miljonarvet efter Bengt Lindström: "De får inte göra så här"

Jonas Södermark från Stöde fick inte skjuta – filmade den stirrande älgen i stället

För Plus-kunder: Två nya parkeringshus planeras i centrala Sundsvall: "På vardera sida av Selångersån"

■ ■ Ladda ner vår app till Iphone eller Android – få senaste nytt direkt i mobilen.