Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Äldre och nyare Stenstadsbilder i ny butik och galleri

Stenstan är lösenordet för Design Sundsvall, den nya kombinerade galleriet och butiken som före detta ST-medarbetaren Svenåke Boström öppnar på lördag.
I Almamia Lilla Scens lokaler visar och säljer han bilder från nu och då i Stenstan.

Redan 1986, när Svenåke Boström började samla material för att skriva sin bok om Sundsvallsbranden, fick han idén om att de gamla bilderna från Stenstan borde kunna komma nya Sundsvallsbor till glädje. Han fortsatte fundera i samma banor under åren, medan han skrev ett flertal artiklar för Sundsvalls Tidning kring Sundsvalls historia.

Nu har han gjort vykort av de äldre bilderna och även kombinerat dem med nytagna bilder från samma plats till dubbla korrespondenskort.

I butiken finns också nyare Sundsvallsbilder av Anders Thorsell, bilder av Lars Häggmark, konsthantverk med Stenstadsmotiv, bilder på duk samt Svenåke Boströms och hans sambos egna konstverk. Om allt går väl kan det i framtiden också bli frågan om fototapeter med Sundsvallsmotiv.

– Jag tror att det ska finnas ett intresse för bilder från Stenstan. Jag gör det här för att jag tycker att det är kul, säger Svenåke Boström.

I det inre av lokalen blir det också konstutställning, i den yttre försäljning. Svenåke Boström räknar också med att sitta i lokalen och arbeta vidare med annat historiskt material om Stenstan, till exempel en förteckning över stadens hus som han fått av Sundsvallskännaren Nils Wide, eller material om Sidsjöbäcken som en gång var stadens nerv och omgiven av bland annat industrier.

– Kanske blir det något bokprojekt i samarbete med Nils Wide, säger Svenåke Boström.

Hans butik är inrymd i Almamia Lilla Scens lokaler under de tre sommarmånaderna. Om verksamheten går bra kommer han att fortsätta samsas med konsertverksamheten under hösten.

Design Sundsvall invigs den 4 juni.