Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Äldreboenden utan reservel vid strömavbrott

Äldreboendena i Timrå har ingen reservel.
Det kan bli farligt för de sjukaste åldringarna om det blir längre strömavbrott.
Personalen får famla omkring med pannlampor i mörkret och viktig medicinsk utrustning kan slås ut.

Om strömmen går har de tre stora äldreboendena i Timrå; Hagalid, Merlogården och Strandbo, inga reservaggregat som kan klara elförsörjningen. Hagalid är bäst rustat med en sorts reservbatterier som håller i gång elen ett antal timmar, men sedan blir det svart.

Ett strömavbrott kan bli kritiskt eftersom äldreboendena har många patienter som är allvarligt sjuka. Livsuppehållande teknik som syrgas till patienter med andningssvårigheter måste ha elström för att fungera. På Strandbo har personalen extra syrgastuber som räcker några timmar men sedan måste patienterna akut till sjukhus.

Den katastrofberedskap som finns vid längre strömavbrott är några extra pannlampor och ficklampor som kan delas ut till personalen, som sedan får famla omkring i mörkret på äldreboendena.

Personalen och anhöriga till åldringarna oroas över situationen. Dessutom ifrågasätter man kommunens prioriteringar.

Alla kommunens fastigheter saknar nämligen inte reservaggregat. "Viktiga samhällsfunktioner" som kommunchefernas och politikernas arbetsplats; kommunhuset i Vivsta, har till exempel reservel vid strömavbrott.

Men frågan om att skaffa reservaggregat även till äldreboendena verkar ha kört fast mellan kommunen och Timråbo. Timråbo tycker att det är kommunens ansvar att ordna extraelen eftersom äldreboendena är deras verksamhet, men kommunalrådet Ewa Lindstrand (S) håller inte med.

– Det är Timråbo som äger fastigheterna så det är de som får ordna reservaggregat, säger Ewa Lindstrand.

Är det inte viktigt att åldringarna får el vid strömavbrott?

– Naturligtvis, men det är ju en fråga för fastighetsägaren.

Kommunhuset har reservel. Är det viktigare att politikerna och kommuncheferna har det än åldringarna?

– Nej, men kommunhuset har också en krisledningscentral vid större katastrofer, som till exempel flygolyckor, och då måste kommunhuset ha reservaggregat för att man ska kunna leda räddningsarbetet därifrån.