Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Äldrevården viktigt ämne

För andra gången fick Sundsvallsborna och politikerna tycka till i Sundsvall Tycker. Den här gången var publikengagemanget så starkt att arrangemanget drog ut längre än vad det skulle. Och då var långt ifrån alla frågor besvarade.

Alla politiker var rörande eniga om att det behövs fler äldreboenden av alla sorter. Och att alla som behöver vård och hjälp ska få det. Men mycket mera konkret än så blev det inte från det hållet.

Bara prat om årtal när de ska stå klara trots att behovet redan finns där. Plus för och nackdelar med valfrihet i vården.

Kanske hukade socialnämndens politiker också inför de tuffa besparingsbeslut som nämnden ska ta under onsdagen.

Publiken var mera verklighetsorienterad och mycket engagerad.

Det var även därifrån som konkreta snabba byggplaner fördes fram.

Hans Bark från Sidsjö fastigheter tog upp de trygghetsboenden som byggts där och förklarade sig villig att utreda och bygga tio till tjugo hus på tolv till tretton månader.

Han beklagade att ingen politiker besökt boendet eller visat något intresse medan man på andra håll i landet stöttar liknande privata initiativ.

Socialnämndens nye ordförande Mats-Johan Adner (M) lovade att komma och titta.

Jarl Strömbäck, distriktsordförande för Sveriges pensionärsförbund, tog upp den situation som tidigare socialministern Gertrud Sigurdsen (S) beskrev på DN Debatt i söndags, att hon kände sig tvångsvårdad i hemmet. Han var också bekymrad över den ökande anhörigvården.

Två gånger försökte vårdpersonal få svar på hur det blir efter senaste personalneddragningarna på de särskilda boendena som genomfördes i juni i år. Men fick inga svar från politikerna.

Frågan kom också varför politikerna sa att det skulle byggas i hamnen och att det enda som hände var att Skönsmohuset omvandlades till ett plusboende.

Det kom även förslag på alternativa byggplatser för äldreboenden på Alnö.

Jan-Erik Richnau funderade på om han skulle bo kvar i Sundsvall.

– När farfar blev dement tog det tio månader innan fick en plats på boende.

En uppgift som socialtjänsten ska ordna på tre månader.

Se tv-klippet från debatten här.