Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Äldrevårdspersonalens schemaförslag ratades: "Det känns som ett hån"

Protesterna var starka mot schemaförändringen som innebar jobb varannan helg. Ett nytt förslag togs fram efter omröstning, men det fick kalla handen.
– Beskedet kom på Internationella kvinnodagen. Det känns som ett hån, säger Ingela Dahlberg, Kommunals representant på Almedalens äldreboende.

Personalens förslag godkändes inte. Anledningen uppges vara att det inte stämmer överens med arbetstidslagen.

– Men veckovilan och dygnsvilan går ihop, det diffar på en timme på helgen och senast vi hade det här schemat gick det ju bra. Det är det här schemat som personalen har röstat fram, säger Ingela Dahlberg.

Enligt henne är uppgivenheten stor bland de anställda.

Läs även: Socialdirektören: "Schemat strider mot regelverket"

Läs insändaren: De anställdas bestörtning.

– Det här var vårt sista hopp. Alla känner sig helt matta. Nu blir det mindre tid till våra äldre. Vi tror inte de har slitit på under hela sina liv för att få ha det så här på ålderns höst, säger Ingela Dahlberg.

Enligt henne höjdes både omvårdnadskostnaden och hyrorna för de äldre under förra året.

– Och nu drar de in på personalen så det blir mindre vård. Det är synd om våra äldre, säger hon.

Att schemaförslaget avvisades har tagit hårt.

– Man går sönder till slut. Vi vet inte om man kör med uttröttningsmetoden i hopp om att vi ska ge upp och bli likgiltiga, men man måste ju ha lite glädje och geist om man ska ta hand om gamla människor. Mår vi dåligt så går det ut över våra äldre, säger Ingela Dahlberg som har jobbat inom äldrevården i 21 år.

Merparten av de anställda på boendet vill nu söka nya jobb. Det aktualiserades när schemat med arbete varannan helg kom. Nu har en valt att gå i pension och en annan har tagit tjänstledigt.

– Risken är att vi nu förlorar många fler. Alla var så himla glada över att vi kom fram till en bra kompromiss. Det känns som om det har gått prestige i det här. Det föreslagna schemat innebar jobb var tredje helg och bättre bemanning på vardagarna. Då hinner man återhämta sig, och mer helgledigt innebär mer tid med familjen, det är viktigt.

Läs även: Facket sa ja men kommunen nej.