Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Aldrig mer kommunal skola efter Pinheiros oförskämda inlägg

Vi har haft barn i Sundsvall, i kommunal förskola och kommunal grundskola. Efter att ha läst João Pinheiros blogginlägg är det slut med barn i kommunal skola. Maken till oförskämdheter i hans blogginlägg har jag aldrig hört från någon i ställningen barn- och utbildningsnämndens ordförande.

För Plus-kunder: João Pinheiro (S) i storbråk med Sundsvalls friskolor: "Vad är han avundsjuk på?"

Vi kommer fortsättningsvis aldrig mer ha barn i Sundsvalls kommunala skolor. Detta är helt otänkbart mot bakgrund av Pinheiros syn på skolverksamheten. Jag ser framför mig Engelska skolans rektor Pascal Brisson, Mimerskolans rektor Johan Edelsvärd eller Skvaderns rektor Jan Kibe/Trevor Fisher – vilket påhopp på dessa skolledare. Ingen av dem skulle överhuvudtaget tänka i de banor Pinheiro beskriver.

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Det João Pinheiro uttrycker är definitivt grund för att entledigas från sin post. Han är dessutom skyldig ett antal personer en rejäl ursäkt. Skamligt, Pinheiro!

Skattebetalare i Sundsvall

Svar direkt:

Signaturen "Skattebetalare i Sundsvall" är precis som jag skattebetalare. Denna insändare är ryckt ur sitt sammanhang. Min blogginlägg har sin grund i en artikel i Dagens Industri gällande att friskolor tar ut vinster. Jag satte mig då in i hur tufft det borde vara för rektorer i skolor som finansieras med skattemedel och som måste generera vinster. Mitt syfte var inte att peka ut några särskilda skolor i Sundsvall och säga att någon är bättre eller sämre. I sådana fall ber jag om ursäkt. Mitt syfte var endast att påpeka det systemfel och den ojämlikhet som vår lagstiftning skapar genom att skolsystemet ser ut som det gör i dag.

Mitt främsta ansvar är att värna alla elevers rätt till en god utbildning. Det skolsystem som Sverige har är världsunikt. Inget annat land ger företag så stora möjligheter att tjäna pengar på barn och ungdomars skolgång. Detta samtidigt som kunskapsresultaten faller och ojämlikheten ökar i den svenska skolan. Som högsta ansvarig för barn- och utbildningsförvaltningen i Sundsvall är det en utveckling som oroar mig.

Idag har kommunen ingen insyn i hur friskolorna använder de skattepengar som de tilldelas, vi kan heller inte styra hur dessa pengar ska prioriteras. I grundskolan har fristående skolor i genomsnitt 2,5 procent fler elever per lärare än vad kommunala skolor har. Det finns självklart både bra och dåliga friskolor och jag tror att det skulle gynna även de seriösa aktörerna om vi inför högre krav på alla friskolor. Men viktigast av allt är att det skulle gynna eleverna. Därför är jag glad över att regeringen nu vill ställa högre krav på friskolorna genom att:

• Samma offentlighetsprincip och meddelarfrihet ska gälla för privata aktörer och deras anställda som verkar inom den skattefinansierade välfärden som för offentliga aktörer kan vi få mer kunskap om hur pengarna används.

• Ställa krav på att privata aktörer inte ska kunna dra ned på personalkostnader i jämförelse med motsvarande verksamhet i kommuner. En viktig princip eftersom forskning visar att det enskilt viktigaste för elevernas skolresultat är att de möter skickliga och engagerade lärare som har förutsättningar att bedriva en bra undervisning.

Jag tror på dagens barn och ungdomar och jag vill ge varje barn och ungdom de bästa förutsättningarna för att lyckas i skolan.

João Pinheiro

Ordförande i barn- och utbildningsnämnden i Sundsvall

Läs även:

Valfriheten är här för att stanna – men elever och äldres välfärd ska alltid gå före vinstjakt

Lärarbristen är akut – om viljan finns kan den lösas

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel