Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Aldrig väntat mig att få ett flyktinguppdrag för Röda korset i Sverige"

Maj Gottarp har tjänstgjort för Röda korset efter jordbävningen på Haiti, i Libanon med att bygga upp eftervård för flyktingar, i Nepal efter jordbävningen.
Nu är hon i Stockholm för organisationens räkning och tar hand om papperslösa och transitflyktingar.

Annons

Transitflyktingarna som är på väg till ett annat land och de papperslösa hamnar i ett ingemansland eftersom Migrationsverket inte har ansvar för dem.

I ett gammalt vårdhem i Vårberg har Stockholms stad öppnat ett korttidsboende för familjer. Rädda barnen finns där för att ta hand om barnen medan Röda korset har ett mobilt team som består av Maj Gottarp, en sjuksköterska till och en migrationsrådgivare.

– Det har varit överbeläggningar sista veckorna. Många av dem är sjuka i influensa nu. Vi har tagit hand om diabetespatienter som varit utan medicin i flera veckor. De har bott i tält, gått långt och rest länge.

Maj Gottarps uppdrag är att organisera en mottagning där volontärer, läkare och sjuksköterskor arbetar på sin fritid. Plus att hon täcker upp när det fattas folk.

– Nu skriver jag ett grundkoncept om hur man organiserar sådan här verksamhet, det är nytt för alla.

Meningen är att det mobila teamet ska kunna resa och hjälpa till på många ställen att bygga upp sjukstugor för att avlasta vanliga vårdcentraler.

– Min kollega är nu i Luleå. Kan vi inte behandla dem som söker vår hjälp skriver vi remisser.

Innan hon åkte till Stockholm utbildade hon en lokal krisberedskapsgrupp för Röda korset i Sundsvall som i dagsläget är aktivt i kommunens evakueringsboenden.

– Först arbetade de sju dagar. Nu har vi sagt att vi kan lova att ställa upp i två till tre dagar när nyanlända kommer. Det skulle behöva byggas upp en volontärgrupp för sjukvård även där.

Många av dem som kommer till Vårberg är traumatiserade.

– Det är samma människor som jag mötte i Libanon. De har upplevt krig, bomber, flykt över Medelhavet med gummiflotte. De mår dåligt på många sätt. Det kommer att få konsekvenser för de här människorna om de inte får hjälp inom rimlig tid, jag tänker framför allt på barnen.

Men att Röda korsets insatser skulle behövas på hemmaplan fanns inte i hennes fantasi.

– Jag hade aldrig väntat mig att få ett flyktinguppdrag för Röda korset i Sverige. Men jag känner att jag göra nytta, både för flyktingarna och för det officiella Sverige. Men jag tror ingen hade kunna tänka sig att vi skulle få en sån här situation i vårt land.