Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Åldring sjuk när hon fick makens medicin

Den äldre kvinnan överdoserade betablockerare och fick läggas in på sjukhus för vård på grund av att ett vårdbiträde förväxlat hennes medicin med makens.

Händelsen hade kunnat leda till en allvarlig vårdskada, konstaterar landstingets utredare som anmälde till Socialstyrelsen enligt Lex Maria.

Förutom att den äldre kvinnan fick läggas in för vård under ett antal dygn så försenades även makens medicinering. Ingen av dem ska dock ha fått några bestående skador.

Efter att ha granskat de tillgängliga handlingarna gör Socialstyrelsen bedömningen att landstinget gjort vad som krävs för att något liknande inte ska hända igen.

Vårdbiträdet har bland annat fått sin delegation att fördela medicin indragen. Enligt beslutet ska även rutinerna kring den här typen av delegerade arbetsuppgifter av kvalitetssäkrats.