Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Åldringar kan få flytta in i baracker

Moduler kan bli en tillfällig lösning för Sundsvalls kommuns krisande äldrevård.
På onsdagen ska socialnämnden ta ställning till om man ska förbereda en upphandling av moduler för korttidsboenden inom äldreomsorgen.

Annons

Bristen på så kallade korttidsplatser är akut i Sundsvall. De senaste månaderna har det bidragit till att Länssjukhuset inte kunnat skicka hem färdigbehandlade patienter. Resultatet har blivit ständiga överbeläggningar och inställda operationer på Länssjukhuset.

Nu aviserar Sundsvalls kommun akuta åtgärder. De här åtgärderna tvingas dessutom fram av att cirka 35 kortvårdsplatser som kommunen i dag har på Sundsvalls sjukhus kommer att försvinna när avtalet med landstinget upphör den 31 mars 2015.

I en lokalförsörjningsplan redovisas även att behovet av permanenta platser är stort att det dessutom kommer att öka med tiden.

"En lösning som förvaltningen föreslår är att upphandla moduler för korttidsboenden mm inom äldreomsorgen", står det därför i ett ärende som ska upp i socialnämnden på onsdagen.

Kommer inte det här att uppfattas som panikåtgärder?

– Nja, visst kan det väl uppfattas så, men panik då gör man precis vad som helst för att hitta lösningar och jag tycker inte att det här är panikåtgärder. Det handlar om åtgärder för att lösa den situation där vi befinner oss just nu, säger Stark.

I förslaget i socialnämnden föreslås att förvaltningen bland annat ska ta fram ett förfrågningsunderlag för upphandling av moduler med förslag på placering samt kostnader.

Tror ni att det här kan ge negativa reaktioner?

– Det kan ju låta som att det har en negativ klang och att man tänker på något som ställs upp som en byggbarack, men de moduler vi pratar om är väldigt fina lokaler. Jag hoppas inte att det blir såna reaktioner, säger Torbjörn Stark.

Moduler har länge använts på skolor samt förskolor i Sundsvall och nu är även äldrevården på gång. Samtidigt menar socialförvaltningen att satsningen är en tillfällig lösning.

Finns det inte en risk att ni riskerar att fastna i den här tillfälliga lösningen?

– Nej, det tror jag inte, säger Torbjörn Stark.

Ytterligare en idé som tas upp i socialnämnden på onsdag är att skaffa nya äldreboenden genom att hyra in sig hos privata fastighetsägare. Socialförvaltningen är medveten om att idén strider mot kommunens fastighetsstrategi att äga sina egna verksamhetslokaler.

– Men vi får bedöma från fall till fall. Beroende på den situation som vi befinner oss i så måste vi titta på alla möjligheter. Finns det lämpliga lokaler får vi lyfta frågan om vi ändå ska hyra lokaler, säger Stark.