Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Åldringar utsatta för fräck postkod-bluff

Den 87-åriga Sundsvallskvinnan fick ta emot samtalet många drömmer om. Mannen som ringde var på väg till hennes bostad för att förmedla en vinst från Postkodlotteriet.
Väl på plats lyckades han lura av kvinnan hennes kontokort och kod. Sedan försvann han.

Den äldre damen i Bosvedjan är inte ensam om sin erfarenhet, vilket gör att polisen nu vill varna andra för det raffinerade bedrägeriet. Kvinnan som är medlem i Postkodlotteriet fick veta att hon hade vunnit en större summa pengar. Mannen som ringde stod snart utanför dörren och sa att han behövde hennes kort och kod för att kunna överföra pengarna. Han uppträdde vänligt men efter att kortet hade överlämnats kom han aldrig tillbaka.

När hennes dotter hörde talas om tilltaget var hon snart på plats. Mannen besökte kvinnan strax efter klockan 18 på kvällen och ett par timmar senare var kortet spärrat. Det är oklart om det har försvunnit några pengar.

En annan Sundsvallsbo fick ta emot ett liknande samtal under tisdagskvällen. Den mannen är jämngammal med kvinnan och även i det fallet sa personen som ringde att han representerade lotteriet.

– Men hos honom släpptes den som ringde aldrig in, säger polisens jourhavande förundersökningsledare.

Nu vill polisen gärna ha in information om fler har blivit utsatta.

– Det är bra om det här når ut till folk. Den här personen kan försöka lura fler om han inte redan har gjort det, säger Hanna Rolinder vid närpolisen i Sundsvall.

Enligt uppgifter till ST ska en man som uppgav sig vara från Postkodlotteriet även ha varit i kontakt med två personer i Haga-området. Men ingen av dem blev avlurad pengar.

Med anledning av de allt vanligare bedrägerierna skriver Postkodlotteriet på sin hemsida att deras anställda aldrig ber kunder om bankuppgifter över telefon i samband med vinstutbetalningar. Om någon från lotteriet ringer på dörren har denne alltid legitimation med sig.

Från polisens nationella bedrägericenter säger man att den som blir kontaktad på liknande sätt bör undersöka källan så långt det går. Gärna genom att be om att få återkomma. Då kan Postkodlotteriet kontaktas och uppgifterna om den utlovade vinsten kan kontrolleras.