Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Aleksijevitj på plats i Stockholm

Nobelpristagaren i litteratur har anlänt till Sverige. Vid en första presskonferens talade Svetlana Aleksijevitj bland annat om vad som driver henne att fortsätta skriva.
– Jag vill veta vilka vi är, varför våra liv ser ut som de gör.

Den 10 december tar den vitryska författaren Svetlana Aleksijevitj officiellt emot Nobelpriset i litteratur, men innan dess väntar flera dagar med fulla scheman i den svenska huvudstaden. Förutom att hålla sin Nobelföreläsning ska Aleksijevitj även, bland annat, samtala med utrikesminister Margot Wallström på Kulturhuset Stadsteatern.

Aleksijevitjs Sverigebesök inleddes med en första presskonferens. Ett stort antal journalister, inte minst från ryskspråkiga medier, hade samlats i anrika Börshuset i Gamla stan. Många var intresserade av hur beskedet om Nobelpriset togs emot i Vitryssland, där Aleksijevitj böcker har varit svåra att få tag i på grund av hennes kritik mot Lukasjenkoregimen.

– Folket är extremt lyckliga. Det är en framåtrörelse, tiden har stannat för dem. Men reaktionen från det officiella Vitryssland var aggressiv, säger författaren.

Det är inget ovanligt, menar Svetlana Aleksijevitj. Angående kritiken att hon ska ha fått Nobelpriset på grund av "Rysslandsfobi" menar hon att den var väntad.

– Det är normalt att konstnärer och författare som får pris kallas förrädare. Folk säger att jag svartmålar Putin och dagens Ryssland, men det jag letar efter är sanningen. Jag fortsätter lugnt med mitt jobb.

I sitt livsverk om fem böcker, "Utopins röster", skildrar Svetlana Aleksijevitj människors liv i de forna Sovjetstaterna. Hennes litterära stil är dokumentär; hon samlar och för vidare vittnesmål. När hon får frågan vad som driver henne att fortsätta berätta, visa och kritisera nämner hon just människorna som den främsta orsaken.

– Jag skriver inte för att ha chans att vinna Nobelpriset, jag skriver för att jag vill veta vilka vi är, varför våra liv ser ut som de gör. Varför det ofta är fult och inte så bra som det skulle kunna vara. Vi måste tala med människor om vad de bär i sina hjärtan, det gör att vi kommer närmare den riktiga sanningen.

Hon bekräftar också att hon inte kommer att bära långklänning vid sin Nobelföreläsning.

– Den kommer att handla om tragiska saker, om Tjernobyl, om Afghanistan, så jag tror inte att det vore passande.

På frågan om hon är glad över priset svarar hon med ett leende.

– Jag är en lycklig person. Livets skräp har aldrig påverkat mig.