Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Alexander Skarsgård: "Jag har aldrig sett en film som skildrar tonårsflickors sexualitet på det här befriande sättet förut"

Han börjar bli en veteran i Hollywood och är noga med att välja jobben med magen. Inspelningen av storfilmen "Tarzan" blev också en fantastisk upplevelse.
– Jag kan lova att det blir mycket action i djungeln, säger Alexander Skarsgård.

Annons

Efter ett decennium i Los Angeles är Alexander Skarsgård sedan ett år bosatt i New York. Staden påminner honom om sin uppväxt på Södermalm i Stockholm.

– Los Angeles är uppbyggd som en förort där man sitter mycket i bilen. Det var mitt hem länge och det betyder mycket för mig men livet är mer spontant här, det är bara att kliva ut så händer det grejer, säger han på telefon till TT.

I sin nya film "The Diary of a Teenage Girl", som får svensk biopremiär på fredagen, spelar Alexander Skarsgård 35-årige Monroe, som ligger med sin flickväns 15-åriga dotter Minnie. Filmen utspelas 1976 i San Fransisco och är full av droger, disco och sex och berättar historien ur hennes perspektiv. Men det är lite för enkelt att avfärda Monroe som en sliskig typ.

– Jag var intresserad av att göra honom mer nyanserad och funderade över hur jag skulle kunna göra det lite obekvämt för publiken. Deras kemi är stark och Minnie har kontroll över situationen. Jag har aldrig sett en film som skildrar tonårsflickors sexualitet på det här befriande sättet förut, det brukar vara så tabu i vårt samhälle.

Det var manuset i sin helhet som lockade Alexander Skarsgård att göra filmen.

– En tonårskille kan såklart vara protagonist i en film och bara tänka på sex men flickor skildras ofta som att de tänker på äktenskap. Annars är de slampor och bestraffas i slutet av filmen.

Direkt efter den inspelningen åkte han till London för arbetet med kommande storfilmen "Tarzan".

– Det var en budget på 185 miljoner dollar och ett team på 400 personer i en djungel. Bara cateringbudgeten var större än hela budgeten för "The Diary of a Teenage Girl".

"Tarzan" får premiär 1 juli 2016 och berättar en klassisk historia på ett nytt sätt. Filmen börjar tio år efter att Tarzan har kommit till London. Han är gift med Jane och bär kostym och dricker te med premiärministern. Men av olika anledningar måste han tillbaka till djungeln och långsamt kommer Tarzan tillbaka till John. Just tvärtomscenariot tror Alexander Skarsgård att publiken kommer att gilla och känna igen sig i.

– Ofta handlar sådana här storfilmer om explosioner men den här resan handlar om djuret inom oss, hur det hålls tillbaka och jag tror att folk verkligen kommer att uppskatta det och alla intressanta karaktärer.

När man tänker på Tarzan tänker man ju annars höftskynke och lianer?

– Självklart kan man inte göra en Tarzanfilm utan lianer. Det blir en bra balans och jag kan lova att det blir mycket action i djungeln.

Att bli Tarzan med hela världen är ett stort åtagande men något Alexander Skarsgård ser fram emot.

– Det viktigt att lyssna på magkänslan, en sådan här roll får man leva länge med. Det är aldrig kul att jobba med något man inte tror på, det är bara kvävande men det här älskade jag.