Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Älgarna borde få vara trygga i sin egen skog

Det är vid älgjakten som trafikolyckor med vilda djur når sin peak i antal döda. De flesta olyckorna sker i gryning och skymning. Det är också då många jägare är aktiva.

Tänk dig att vara jagad i ditt egna hem, alltså hemma hos dig. De flesta älgar i Sverige har skogen som sitt hem. Tryggheten i ditt vardagsrum är utbytt mot pangpang. Det är ungefär som att du skulle ha ett gäng jägare i bokhyllan, som bara väntar på att du ska komma tillräckligt nära.

I ren desperation skulle du nog också fly och inte tänka på konsekvenserna av vad en motorväg kan göra mot dig. I ren desperation skulle du bara fly ifrån neonvästarna. I ren desperation kan du inte längre vara hemma utan måste bara bort.

De vilda djuren får mindre och mindre yta att leva på. På 1800-talet fanns det knappt några älgar kvar i Sverige, eftersom jägarna bedrev en hänsynslös hård jakt. Nu har vi fler älgar men de får mindre och mindre vardagsrum att leva på. Och i det rummet är det fritt fram för skottlossning. Det är inte bara älgar som demonstrerar. Vi är fler som står vid deras sida. Vi som inte tycker att det är okej att skjuta djur för nöjes skull. Att jägarnas så kallade avkoppling i skogen får inkräkta på djurens gröna vardagsrum är inte acceptabelt.

Att ha trygghet i sin egen skog borde vara en självklarhet för alla och vi behöver bli fler som demonstrerar. Varje blivande ansvarsfull vuxen skulle gynnas av att lyssna igenom den här gamla låten och fundera över vilka som får gör anspråk på privilegiet trygghet.

Lilian Bäckman

Medlem i Djurens Rätt

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel