Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Alice Tegnér till heder

Hedersmedlem nummer 5 var Gullan Bornemark. Nummer 6 blev nyss Barbro Sjögren i Sörberge.
Det är Alice Tegner-sällskapet som har kallat henne - för hennes iver för Alice Tegnér och barnvisan.

I flera år har Barbro Sjögren, på eget initiativ, satt samman en orkester av sin stora musicerande familj. Åkt till bibliotek, skolor, förskolor, kyrkor, hembygdsgårdar - och sjungit och spelat Alice Tegnérs barnvisor.

22 föreställningar har de gjort, och en till är planerad.

– Jag har varit alldeles uppfylld av Alice Tegnér i flera år och jag vet inte riktigt varför. Intresset bara kom, säger Barbro Sjögren.

Läs mer: Barbro blåser liv i Alice

Medan många av Alice Tegnérs visor tycks ha evigt liv - vem har inte sjungit Mors lille Olle, Gläns över sjö och strand och Sov du lilla vide ung? - är personen bakom melodierna inte alls lika hågkommen. Äldre musik som blir folkkär tenderar att hamna i en sorts "folkvise"-fack; att det faktiskt finns en känd upphovsman är information som gradvis försvinner.

Men Alice Tegnér-sällskapet verkar både för att visorna ska fortsätta att sjungas och för att kompositören ska uppmärksammas och få den ära hon förtjänar.

Barbro Sjögren har haft kontakt med sällskapet sedan hennes Alice Tegnér-feber bröt ut. Och nyligen kom ett brev.

– Det var en fråga om jag kunde tänka mig att bli hedersmedlem, säger Barbro Sjögren, som får utmärkelsen för sitt kreativa och engagerade arbete för Alice Tegnér och barnvisan.

Den 12 mars flyger den vid det laget 92-åriga damen till Malmö och tar emot hedersbetygelsen.

– Det känns så roligt och ärofyllt, säger hon.