Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Alice uträknad i förväg

Oddsen talar emot Alice Svensson. Ingen verkar tro att hon ska vinna "Idol"-finalen - knappt ens hon själv.
– Men jag vill verkligen att Alice låter bra i finalen - det måste bli show! säger Kevin Borg.

Vadslagningsfirmorna och läsarundersökningarna talar sitt tydliga språk. I deras ögon är 17-åriga Alice Svensson ute ur räkningen, redan före finalen i Globen.

Alice tror inte heller att det är någon risk att Kevin går bort sig i finalen:

– Kevin har allt, han är inte dålig i något moment. Han har inga svagheter - tyvärr.

Det låter nästan som om du räknat ut dig själv?

– Nej, men däremot så börjar andra göra det. Men jag känner att jag tänker fortsätta att kämpa. Ingenting är klart förrän jag sagt mitt, säger hon.

Men att göra som Wikipedia är definitivt förhastat. Kevin själv är märkbart generad över att nätlexikonet i mitten av veckan utropade honom till segrare i förväg.

– Om någon säger att jag är favorit då blir jag glad, men om någon säger att jag redan har vunnit är det orättvist. Efter att finalen har avgjorts kan de skriva att Alice eller Kevin har vunnit, men inte nu, säger han.

Guldet inom räckhåll

Under repetitionerna i Globen känns det ändå som om guldet glimmar alldeles inom räckhåll för 22-åringen från Malta och Arvidsjaur. På egen hand skapar han en 80-talsrevival med arenarock á la John Farnham och Bon Jovi och ropar uppfordrande till en imaginär publik:

– How does Globen feel tonight? Come on!

Alice Svensson kontrar med två riktigt kaxiga låtar: Pinks "So what" och Kiss-klassikern "Heaven's on fire". Möjligen saknas den verkliga glöden - eller också väntar Alice med att plocka fram eldkastaren till finalen.

– Folk brukar räkna ut mig på torsdagar, men det händer något annat på fredagar. Jag ger allt då, säger Alice

Resan har varit tuff för de båda finalisterna - men nu väntar det verkliga kraftprovet. Det vet Marie Picasso, som vann TV 4:s talangtävling förra året.

– Det har varit ett fantastiskt år, men jag känner ändå att det är skönt att det är över, säger hon och ger årets vinnare ett gott råd på vägen:

– Det kommer att bli ett jättehårt jobb. Var superfokuserad och försök vila de stunder du kan för att klara av hela året. Det är lätt att bli sjuk eller klappa ihop. Det är bara fokus, vila, äta bra och ge järnet hela året som gäller.

Fel håll

Daniel Lindström, som tog hem Sveriges första "Idol" 2004, konstaterar att allt inte blev riktigt som han föreställt sig före segern.

– Mycket blev inte som jag tänkt, rent musikaliskt. Jag blev styrd lite åt fel håll, tycker jag, Man måste vara jävligt tydlig med vad man vill göra.

Han tror inte att Alices chanser är särskilt stora i tävlingen, men menar att det rent musikaliskt inte alltid är en nackdel att komma tvåa i "Idol".

– Ettan ska göra en platta som passar alla. Det blir en Gott & Blandat-platta och det kan vara svårt att hitta spåret efter det, så kände jag i alla fall. Tvåorna får mer chansen att hitta sin egen nisch.

Om Alice Svensson får välja en egen förebild bland tidigare "Idol"-deltagare blir det inte någon av vinnarna, utan Danny Saucedo som blev sexa 2006.

– Han har tagit sig så långt ändå utan att vinna. Det visar att det spelar ingen roll vilken plats man kommer på, utan det blir vad man gör det till. Jag beundrar honom, säger hon.