Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Alicia kan tala med andar

Alicia är 17 år och en helt normal tjej. Hon älskar Rammstein och chokladmunkar, och på fritiden leker hon gärna med sina två hundar . Dessutom råkar hon vara ett begåvat medium, som sedan hon var liten haft kontakt med de döda. I ett övergivet hus i utkanten av hennes hemby möter jag Sveriges kanske yngsta medium för ett samtal om andar och döden.

Att tala med andar är främmande för de flesta av oss och vi avfärdar det gärna som humbug. "Den andra sidan" skrämmer oss och vi gör allt för att hitta en naturlig förklaring till det oförklarliga. Men för sjuttonåriga Alicia är det vardagsmat, då hon hela sitt liv behärskat parapsykologi.

- Mitt första möte med en ande skedde då jag var fem år. Jag blev väckt mitt i natten av en ande som stod vid min sovrumsdörr och ropade mitt namn. Jag var för liten då för att förstå vad det var, det är först nu som jag insett att det faktiskt var en ande.

Även om Alicia är mycket intresserad av spöken har hon aldrig behövt söka efter dem. Många medium använder slagrutor eller en pendel då de ska få kontakt med andarna, men det har Alicia aldrig behövt besvära sig med.

- Jag har aldrig försökt hitta en ande. De dyker upp av sig själva då man minst anar det och jag blir lika överraskad varje gång! Oftast när en ande dyker upp så brukar jag dock ignorera den. Det är mest då jag är på mediumjobb, i hemsökta hus och liknande, som jag kommunicerar med dem. Oftast när människor besväras av andar så är det släktingar och vänner som försöker ta kontakt och berätta saker de inte hann innan de dog. I en sådan situation så talar jag med anden, och framför sedan dess budskap till husägaren.

Förutom att tala med andar, så spår Alicia också i flera olika sorters tarotkort och läser av folks fotografier för att öva upp sin intuition.

- Intuitionen är väldigt viktig för ett medium. Intuitionen är känslor och intryck man får av saker och ting, och hjälper en att dra slutsatser av ganska bristfälliga ledtrådar.

Av kylan och den obehagliga stämningen i det gamla huset känner jag mig mycket illa till mods, men Alicia rör inte en min. Hon är extremt hårdhudad och cool, vilket nog är nödvändigt i hennes bransch som medium.

- Jag har aldrig känt skräck inför en ande. Känslan då man möter dem och talar till dem är inte alls skräckinjagande, det är precis som att möta vilken person som helst! Det är ju också mycket av en vanesak ... eftersom att jag levt med spirituella ting hela mitt liv, så blir jag inte rädd längre. Jag har aldrig känt mig hotad av den andra sidan. De ser inte heller särskilt skrämmande ut, oftast ser det bara ut som ansiktslösa, genomskinliga människor. Vissa är tydligare än andra i färg och vissa är bara helvita. De uppenbarar sig på lite olika sätt, Jag har sett hela andar, men också bara delar av dom, som ben, huvud, torso. De låter inte heller skrämmande, mest bara som viskande vindar. Ibland kan man höra deras rörelser, fotsteg och liknande, och ibland stönanden och suckar.

Andra medium

Trots Alicias ringa ålder så är hon erfaren inom mediumyrket. Hon har mycket kontakt med andra medium i Sverige, och har genom dem fått hjälp att utveckla sin egen mediala talang.

- Den här kontakten medium emellan är väldigt värdefull. Vi delar med oss av våra erfarenheter och uppenbarelser, får svar på frågor och guidar varandra. Det vi fått är en gåva, och tillsammans lär vi oss hur vi ska hantera den!

Även ett par medlemmar i hennes familj har liknande egenskaper, om än inte lika utvecklade.

Hon tycker att det är skönt att någon intresserar sig för hennes upplevelser, och att hon blir stöttad.

- Vissa upplevelser kan ta rätt hårt på en mentalt, och då är det jätteskönt att kunna prata med någon om vad man varit med om.

Alicia är en glad tjej med nära till skratt, men när jag för in döden i samtalet blir hon allvarlig.

- Jag har blivit helt övertygad om att det finns ett liv efter detta. Och via andarna, får man ett litet hum om vad som finns att vänta sig. Det finns, enligt mig, både himmel och helvete, dock kanske inte på de sätt vi föreställer oss det, med änglar och skärseld. Det blir dessutom mycket roligare att leva när man vet att det inte tar slut bara för att man dör. Det underlättar när nära och kära går bort att veta att man en dag får se dem igen.

Alicias familj har dock delade uppfattningar om hennes gåva.

- Den ena halvan av min familj är väldigt spirituell av sig, medan den andra halvan är anti allt som har med spöken att göra. Något jag lärt mig är att det är ingen vits att försöka övertala en skeptiker. Har man inte upplevt nått själv, kan man inte heller fullhjärtat tro på det. Det är bara att acceptera att det alltid kommer finnas skeptiker runt omkring en.

Hennes familjs reaktioner är också anledningen till att hon valde att göra intervjun anonymt.

- Jag vet inte hur min familj skulle reagera om jag gick ut i tidningarna med en stor bild på mig och texten "hej, jag är medial". Dessutom vill jag inte göra så stor grej av det, den här tjejen klarar inte av kändisskap, säger hon och skrattar.

Vår intervju börjar lida mot sitt slut, så vi packar ihop våra saker och avlägsnar oss från världens skummaste stuga. Innan vi skiljs åt så ber jag henne att säga några ord till andra unga människor med övernaturliga gåvor, som inte vet vad de ska göra med sin gåva.

- Lyssna inte på skeptiker. Och känn dig inte generad över att prata ut om de du upplever. Har du gåvan så utveckla den! Medialitet är inte bara spirituell utveckling, utan också personlig utveckling.

Fotnot: Alicia heter egentligen något annat.