Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Alicia Vikander är fantastisk"

För ett år sedan vann Eddie Redmayne en Oscar för huvudrollen i "The theory of everything". Snart kan det vara dags igen.
Nu är han nominerad för huvudrollen i "The danish girl", filmen om världens första könskorrigering. Men om förra årets Oscar betytt någonting för honom, det vet han inte.

När Eddie Redmayne får frågan svarar han ärligt:

– Vet du vad, jag har inte en aning. Jag höll på att göra "The danish girl" när allt hände kring Oscarutdelningen, jag kan inte göra flera saker på en gång, jag vill koncentrera mig på en enda sak och då blir det så att jag inte läser speciellt mycket, särskilt om jag gör en annan film. Det enda jag kan säga är att jag känner mig väldigt lycklig över att få fortsätta att ha möjligheten att spela intressanta personer.

Redmayne spelar Lili Elbe, som föddes som Einar Mogens Andreas Wegener 1882 . Hon var en dansk konstnär och anses vara den första person i världen som genomgick en könskorrigering. Elbe dog i september 1931 i Dresden i samband med att hon fick en livmoder inopererad i sig.

Läs även: Storfilmer inleder filmåret 2016

Hur gick Eddie Redmayne till väga för att leva sig in i rollen?

– Jag började med att undervisa mig själv, säger han.

– Jag träffade män och kvinnor från transvärlden, och deras partners, och de delade oerhört generöst med sig av sina berättelser. Det var helt överväldigande att höra, och alla var olika, inte en berättelse var lik någon annan. Sedan läste jag allt om Lili, både dokumentärt och fiction.

– För mig är hon Lili hela tiden. Hon föddes som Lili och vad det handlade om var att hon skulle befria sig själv och hitta sig själv samtidigt som samhället tvingade henne att vara på ett visst sätt för att passa in.

Läs även: Alicia Vikander prisad i natt för sin roll i "The danish girl"

Han tycker inte det var svårt att spela kvinna.

– För mig var den fysiska sidan mindre viktig, det viktiga var hennes känslomässiga resa. Jag talade med mängder av transkvinnor och de berättade bland annat om de misstag de hade gjort, och om hur de hade försökt alldeles för mycket i början, till exempel när de skulle gå i högklackat. Det där ville jag skulle komma fram i filmen, hur Lili blev mer och mer bekväm i sig själv.

Hans hustru i filmen spelas av den likaledes Oscarsnominerade Alicia Vikander. Eddie Redmayne hyllar henne:

– Hon är fantastisk. Alla talar om hennes dansbakgrund, om den styrka och resning det har gett henne, men hon har också en fantastisk känslomässig kapacitet.

Nästa film vi får se Redmayne i Harry Potter-prequelen "Fantastiska vidunder och var man hittar dom" med premiär i november. Men den får vi inte veta någonting om ännu.

– Jag får inte säga någonting. Det är topphemligt.