Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Alicia Vikander kan få två Golden Globes

Alicia Vikander har chans till att ta hem två Golden Globes sedan hon nominerats i kategorierna bästa kvinnliga huvudroll och bästa kvinnliga biroll.

Annons

Alicia Vikander var förhandslistad som en av favoriterna till att bli nominerad till bästa kvinnliga huvudroll, och prognosen slog inte fel då hennes insats i "The danish girl" har resulterat i en nominering. Under ett år som bör betraktas som skådespelarens stora genombrott i Hollywood är hon dessutom nominerad i birollskategorin för sin insats i "Ex machina".

Utöver Vikander är även de svenska låtskrivarna och producenterna Max Martin, Tove Lo, Ali Payami och Ilya Salmanzadeh, tillsammans med amerikanen, nominerade till en Golden Globe för bästa originallåt för "Love me like you do" från filmen "Fifty shades of Grey".

En film som inte fanns med i kategorin bästa icke engelskspråkiga film är Roy Anderssons "En duva satt på en gren och funderade på tillvaron". Filmen är det svenska Oscarsbidraget, men kommer alltså inte att kunna få en Golden Globe. Det beror på att filmens amerikanska distributör inte velat satsa på det kampanjande som krävs.

– De har bedömt att chanserna är bättre för en lyckad kampanj när det gäller Oscarsgalan och satsar på det istället. Där bidrar ju även vi med stöd, säger Pia Lundberg, utlandschef på Svenska filminstitutet till TT.

Golden Globe-priserna brukar kallas Hollywoods näst finaste pris, efter Oscarsstatyetterna. Galan arrangeras den 10 januari i Los Angeles med Ricky Gervais som värd. Sedan tidigare är det känt att Denzel Washington får årets hederspris, Cecil B DeMille Award.