Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Alicja Kapica (M): Pinheiro skyller ifrån sig på elever och föräldrar istället för att ta ansvar för sin politik

I ST:s artikel "Här är problemskolorna i Sundsvall – och skolorna som klarar sig bäst" riktade João Pinheiro skarp kritik mot det fria skolvalet. I artikeln målar João upp en bild av det fria skolvalet som roten till allt ont och orsaken till segregation.

Innan det fria skolvalet infördes placerades elever i skolor baserat på var de bodde, idag kan en familj istället välja en skola som passar sitt barn oberoende av vilket område familjen bor i, det fria skolvalet är en reform som har minskat medfödda skillnader så som var ens föräldrars bostad är lokaliserad, inte ökat dem.

En rapport från riksrevisionen bekräftar denna bild då den visar att det fria skolvalet leder till högre inkomster senare i livet för de elever som varit inskrivna på en skola de själva, tillsammans med sina föräldrar har valt. Ökningen av inkomst är störst för de elever som är barn till föräldrar med låg utbildningsnivå.

João beskrivning av verkligheten går därför tvärt emot forskning och rapporter.

”Om vi inte lyckas bryta den här utvecklingen kommer Sverige bli ett sämre land. Förr kunde man göra en klassresa i Sverige men det kommer att bli allt svårare, säger João Pinheiro.”

Problemet som João beskriver har inget med friskolorna att göra utan handlar istället om hans eget partis misslyckade politik. Det finns kommuner i Sverige som har lika många eller fler friskolor än vad vi har i Sundsvall men som har mycket bättre skolresultat.

I moderaternas kommunala budget så föreslår vi obligatoriskt skolval, vilket skulle få som effekt att föräldrar som idag är passiva vid val av skola istället aktivt väljer var de vill att deras barn ska gå i skola.

Detta skulle jämna ut de skillnader i engagemang som vi idag kan se och vore en mycket bättre lösning än att peka ut skolor med hög andel barn till utrikesfödda föräldrar och föräldrar utan eftergymnasial utbildning som ”problemskolor”.

Det fria skolvalet är en reform som gett alla möjligheten att gå på vilken skola de vill oavsett var man bor eller vilka ens föräldrar är, det är en reform som borde utvecklas ytterligare med ett obligatoriskt skolval, inte avvecklas.

Alicja Kapica (M), oppositionsråd i Sundsvalls kommun

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel