Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Alkohol är en känslig sak att prata om – men det är dags att vi vågar

I samband med folknykterhetens dag är det läge att reflektera över attityden till alkohol och andra droger. Mellan en och en och en halv miljon är beroende eller riskkonsumenter. Var och en har ett antal medmänniskor runt sig som har problem. Man brukar säga att det är minst fyra. Många av oss har problem orsakade av alkohol och andra droger.

Nu är det dags att ta ställning. SPIK för allas bästa är en möjlighet att säga ja tack till ett liv utan alkohol och andra droger. Samtalen, reflektionerna och möjligheterna att driva opinion känns mer angelägna än någonsin.

Det handlar om att stå upp för trygghet för medmänniskor som lever i utsatthet och om att alla har rätt till ett liv utan kränkningar och övergrepp.

Ömma tår och känslosvall till trots tar vi tag i detta och utmanar till ställning

Alkohol är en känslig sak att prata om. Den hyllas och folk vill inte förknippa den med krångel och problem. Ömma tår och känslosvall till trots tar vi tag i detta och utmanar till ställningstagande. Alkohol är en drog som fungerar som andra droger. Hjärnan påverkas och släcks ner. Detta är den enkla anledningen till att man blir livsfarlig som bilförare när man druckit.

Läs också: Många barn med missbrukande föräldrar saknar stöd: "De löper stor risk för bestående problem"

Det är dags att ta tag i detta med alkoholbrukets plats och konsekvenser bland annat för att:

■ Åtta av tio uppger, i en ny undersökning, att de påverkas negativt av andras alkoholdrickande.

■ Vart femte barn lever med vuxna som inte klarar av att vara de vuxna som barnen behöver på grund av alkohol och andra droger.

■ Alkohol är en vanlig drog vid sexuella övergrepp. Det finns ett tydligt samband mellan sexualbrott, våldsbrott och alkohol.

■ Om alkoholkonsumtionen ökade med en liter per vuxen och år skulle vålds och misshandelsbrotten öka med tio procent.

Livet är bättre utan alkohol och andra droger.

■ Tillvarons guldkant upplevs bäst som nykter och opåverkad.

■ Festen blir bäst när vi är vid våra sinnens fulla bruk.

■ Man håller sig friskare och mår bättre.

■ Som vuxen är man närvarande och förmår att ta ansvar på ett bättre sätt för barnen och ungdomarna.

Det är bevisat att en person som inte dricker i ett sällskap där andra gör det påverkar de andra att dricka mindre.

Är du en yngre hälsomedveten och livsbejakande person, eller mitt i livet och vill reflektera och ta ansvar, eller kanske en som redan tydligt valt att leva som nykter och drogfri? Vi tror att ditt beslut är betydelsefullt. Det är bevisat att en person som inte dricker i ett sällskap där andra gör det påverkar de andra att dricka mindre. Jag tror också att alla goda argument är värda att lyftas upp och bli samtalsämnet i alla möjliga sammanhang.

Tusentals unga har under årens lopp gått med i ”SPIK – stolt och nykter” som är ett initiativ av LP-verksamheten. Nu tar vi också detta initiativ och skapar möjlighet för dig som är över 18 år att ta personlig ställning.

Börje Dahlkvist,

LP-verksamheten

 

Läs också:

Våga vara den pinsamma föräldern som ringer i kväll – vad händer om vi inte bryr oss?

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel