Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

All busstrafik i Sundsvall och Timrå ställdes in: "Vi kan inte trotsa vädrets makter"

Under nyårsdagens morgon gick Din tur ut med att de ställde in all busstrafik i Sundsvall, Timrå och Njurunda.
– När vi körde ut bussarna fick vi inte stopp på dem, säger Hans Fälldin, presskontakt på Din tur.
Vid 13-tiden hade busstrafiken börjat rulla igen, förutom till Alnö.

Annons

Orsaken till att bussarna ställdes in var att det var mycket besvärligt väglag med halka.

– Vi måste i första hand tänka på trafiksäkerheten. När vi körde ut bussarna på morgonen fick vi inte stopp på dem. Då tog ansvarig trafikchef beslutet att ställa in all trafik tills vi kunde få våra linjer sandade och saltade. Om ungefär en timme tror vi att kommunen hunnit göra de förberedelser som krävs för att vi ska kunna göra ett nytt försök. Vi står beredda att köra när väglaget är bättre, säger Hans Fälldin, presskontakt på Din tur.

All stadstrafik samt linjerna i Timrå och Njurunda ställdes in. Även för tre dagar sedan ställdes busstrafiken in på grund av väglaget.

– Allmänt sett är varje inställd tur inte bra för förtroendet för kollektivtrafiken, men min uppfattning är att det finns en förståelse bland allmänheten när det finns tydliga skäl som väder, säger Hans Fälldin.

Kan ni göra något mer än ni gör?

– Vi har bussar som fungerar bättre och sämre på underlagen. Våra största bussar har svårare och då fördelar vi om så att det blir en jämn fördelning av kortbussar på alla linjer. Det vi kan göra som myndighet är att fundera på om vi ska förändra något i vår upphandling som är om ett par år. Det är vår möjlighet att påverka till exempel kraven på bussarna och vilken typ av fordon som krävs i vår västernorrländska miljö.

Vad vill du säga till de resenärer som drabbas?

– Jag förstår att de är irriterade över att inte komma fram men hoppas att de har förståelse för att vi inte kan köra. Vi kan inte trotsa vädrets makter, säger Hans Fälldin.

Vid 11-tiden testade man att släppa på busstrafiken igen, men bedömning blev att det fortfarande inte är trafiksäkert.

– Vi avvaktar och provar på nytt klockan 13. Kommunens salt- och sandningsresurser gör vad de kan, säger Hans Fälldin.Sedan klockan 13.00 rullar busstrafiken igen, förutom linjerna till Alnö och linje 85 till och från Bosvedjan.

Läs också: Stadstrafiken ställdes in under torsdagen – även Njurundabussar ställdes in och Alnöbor fick åka taxi